SRD 1,4 miljard TD veiling levert slechts SRD 295 miljoen belegging op

Van het totaal bedrag van SRD 1,4 miljard welke de CBvS woensdag op de wekelijkse Termijn Deposito (TD) veiling heeft gebracht, hebben de algemene banken voor slechts SRD 295 miljoen belegd. De rente van de beleggingen met de verschillende looptijden zijn echter hoog gebleven, namelijk 79,4% voor de 1 weekse TD, 80,4% voor de 1 maandse TD en 80% voor de 3 maandse TD.

Op de veiling van woensdag heeft de CBvS een bedrag van SRD 175 miljoen toegewezen voor de 1 weekse TD. Voor de 1 maandse TD is een bedrag van SRD 60 miljoen toegewezen en een evengroot bedrag aan 3 maandse TD. 

Volgens globale calculaties van Dagblad Suriname zit er thans een bedrag van ruim SRD 780 miljoen van de verschillende banken vast in TD beleggingen met verschillende looptijden en tegen verschillende rente. De komende dagen en weken komen gedeelten van dit bedrag weer vrij, inclusief rente. En de verwachting is dat de banken deze gelden weer gaan beleggen in de kortlopende TD.

De TD veilingen die sedert eind juli wekelijks door de CBvS worden gehouden hebben de algemene banken absoluut geen windeiren gelegd. Volgens globale berekeningen van Dagblad Suriname moeten de banken nu rond de SRD 100 miljoen hebben verdiend aan renteopbrengsten. “Zonder een druppeltje zweet uit de oksels”, zoals NDP-fractieleider Rabin Parmessar dezer dagen in het parlement zei.

De wekelijkse TD veilingen zijn volgens de CbvS een Openmarkt Operatie, bedoeld om de overliquiditeit in het bankensysteem op een beheersbaar niveau te houden met als doel de inflatie in bedwang te houden.

SS 

error: Kopiëren mag niet!