Lucratieve omwisseling Euro’s in US dollars in de VS

Er schijnt sinds enkele maanden een lucratieve handel te zijn ontstaan waarbij Surinaamse reizigers Euro’s naar Miami, VS, brengen om die in te wisselen tegen Amerikaanse dollars en die vervolgens terug naar Suriname brengen.

Vanwege de bestaande koersverschillen tussen de Euro en de Amerikaanse dollar in Suriname en Miami worden hiermee niet onaanzienlijke “koerswinsten” geboekt. Dagblad Suriname verneemt uit top financiële kringen op voorwaarde van anonimiteit, dat deze zogenaamde “handel van Euro naar US dollar” in de VS dusdanige vormen heeft aangenomen dat er “veel” Amerikaanse dollars op de Surinaamse valuta markt aanwezig zijn.

De commerciële banken hebben er behoorlijk moeite mee. De vraag naar Amerikaanse dollars bij de banken lijdt er behoorlijk onder. Het storten van Amerikaanse dollar op een rekening bij de banken gaat ook niet makkelijk vanwege de vele “compliance” regels, zoals de opgave van herkomst ven het geld.

Hoe gaat het is z’n werk

Kenners van de Surinaamse valutamarkt legden Dagblad Suriname op eenvoudige manier uit hoe het een en ander in zijn werk gaat. Als je bijvoorbeeld Euro 50.000 in Miami inwisselt, krijg je met de bestaande koers van 1,16 voor de Amerikaanse dollar US$ 58.000 voor terug. Dit bedrag breng je van de reis uit de VS terug naar Suriname en je kan ervoor kiezen het in Amerikaanse dollars om te wisselen tegen de gangbare koers van 1,11 voor de Euro, welke neerkomt op een bedrag van Euro 5.2250. Dit levert dus een winst op van Euro 2.250.

De zaak wordt des lucratiever indien er grotere bedragen worden omgewisseld. Een gewone reiziger mag in de regel niet meer dan US$ 10.000 op zijn reis bij zich meenemen. Volgens insiders in de valutawereld gaat het in de praktijk niet om zulke bescheiden bedragen, maar om het veelvoudige ervan. Dagblad Suriname zal nader in contact treden met de monetaire autoriteiten over deze situatie.

SS   

error: Kopiëren mag niet!