Samenleving geschokt door jonge moeder die baby uit auto gooit

Volgens een berichtgeving op maandag 20 december heeft een 19-jarige moeder haar drie maanden oude baby uit de, geparkeerde, auto op de weg gegooid, nadat zij ruzie kreeg met haar partner. Hierbij schoot een omstander, die later een verpleegkundige bleek te zijn, de baby te hulp en schakelde de politie vervolgens in. Volgens de berichtgeving heeft de baby schaafwonden opgelopen en sijpelde er bloed uit de neus. Inmiddels is bekend dat de moeder in verzekering is gesteld en dat de baby ter observatie is opgenomen op de kinderafdeling.

De samenleving is enorm geschokt door deze handeling van de moeder. Velen geven aan dat dit absoluut geen moeder kan zijn, want een moeder zou dit immers nooit over haar hart kunnen verkrijgen. Velen zijn het ermee eens, dat de moeder begeleiding nodig heeft. In een gesprek met Dagblad Suriname zegt neuropsycholoog Sila Kisoensingh, dat het niet zo eenvoudig is om redenen te noemen of te vinden waarom de moeder tot deze daad is overgegaan. Daarvoor zou een gesprek met de moeder noodzakelijk zijn. 

Begeleiding

De begeleiding van een moeder die tot een daad overgaat dat verafschuwd wordt door de samenleving kan verschillend zijn, zegt Kisoensingh. “Het eerste is natuurlijk de anamnese, de oorzaken bekijken waarom de moeder tot deze daad is over gegaan. Daarvoor zijn er heel veel begeleidingstrajecten die we zouden kunnen inzetten als de moeder daar zelf voor open staat.”

Bewustwording vergroten

Hoe kan de bewustwording vergroot worden, dat het oké is om hulp te zoeken? Kisoensingh zegt hierop, dat zij zelf heel veel eraan doet om mensen aan te geven dat ze hulp kunnen zoeken bij een professional, wanneer ze in de knel raken of wanneer ze geen oplossingen kunnen vinden. “Psychologie is een vak net als elk ander vak. Dat vak is specifiek gemaakt om te proberen de mensen te begrijpen, kijken hoe mensen denken, hoe mensen voelen, wat mensen willen en hoe dat zich vertaald in gedrag.”

Als er zaken zijn die niet goed zijn in het gedrag wordt er gekeken naar wat er gedaan zou kunnen worden aan wat mis is gegaan in het denken, het normen- en waarden patroon. Ook geeft de neuropsycholoog aan. dat er wordt gekeken naar het gevoel. “Is de persoon depressief geweest, is hij/zij van streek, helemaal gestrest, is hij/zij heel boos? Wat zijn de emoties die daarbij een rol gespeeld hebben? Hoe heeft het wilsaspect zich ontwikkeld?” Tot slot wordt naar het gedrag gekeken.

(Foto ter illustratie)

SK

error: Kopiëren mag niet!