Potentiële investeerders moeten voortaan “due diligence” rapport overleggen

Potentiële investeerders die in Suriname willen komen investeren moeten voortaan een “due diligence” rapport van hun onderneming of bedrijf overleggen. President Chandrikapersad Santokhi zei afgelopen zondag in het radioprogramma Welingelichte kringen op ABC, dat hij de ministers die belast zijn met het beoordelen van buitenlandse investeringsplannen, daartoe duidelijke instructies heeft gegeven.

De kwestie van “due diligence” is de afgelopen weken op het Kabinet van de President een belangrijk onderwerp van besprekingen geweest. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de zogeheten HPSG overeenkomst die de regering in maart dit jaar ondertekend heeft voor de opkoop van jaarlijks 100 Mgh energie van een op te zetten koolwaterstofcentrale in Commewijne door het Deens energiebedrijf HPSG. Deze zogeheten HPSG deal houdt de samenleving nog steeds bezig, omdat het nadelig is voor Suriname. Vanaf het begin van de ondertekening van de energieleveringsovereenkomst met HPSG zijn er bedenkingen over dit Deense energiebedrijf. Een Deens onderzoeksjournalist bracht niet lang geleden middels een publicatie aan het licht dat de personen die achter het Deense HPSG staan een dubieuze achtergrond hebben, en dat het bedrijf een soort postbusbedrijf is. Het bedrijf blijkt absoluut ook geen enkele track record te hebben als het gaat om projecten die te maken hebben met een koolwaterstofcentrale.

Deze en nog meer andere negatieve onthullingen in de Deense media hebben ook het internationaal nieuws gehaald. De Surinaamse regering is hiermee behoorlijk in verlegenheid gebracht, temeer bij de ondertekening van de HPGS deal op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in maart dit jaar veel bombarie is gemaakt door minister Albert Ramdin over de vele economische voordelen die het land gaat opleveren: groene energie met mogelijkheden voor export naar Frans Guyana, 600 nieuwe banen en een leerstoel op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).

Nationale wetgeving

President Santokhi zei in het gesprek op radio ABC, dat de regering met de nationale wetgeving in de hand niet goed in staat is “due diligence” onderzoek te verrichten naar juridische en financiële achtergronden van potentiële buitenlandse investeerders. Hiervoor zouden buitenlandse “due diligence” bureaus ingehuurd moeten worden, maar de tarieven die voor die diensten betaald moeten worden zijn volgens Santokhi niet mals. Vandaar dat de regering thans heeft besloten dat potentiële investeerders die naar Suriname willen komen naast hun businessplannen ook een officiële “due diligence rapport” van hun bedrijf of onderneming moeten overleggen.

Bij een “due diligence” onderzoek wordt een onderneming of een persoon zorgvuldig geanalyseerd op economische, juridische, fiscale en financiële omstandigheden. Dit omvat bijvoorbeeld omzetcijfers, vennootschapsstructuur of mogelijke relaties met economische criminaliteit, zoals corruptie en belastingfraude. De president voert aan dat nationale wetgeving de regering haar daartoe niet veel ruimte biedt, doch de vraag is of de verantwoordelijke ministers überhaupt daaraan hebben gedacht of erom hebben gevraagd. Zeker als men bedenkt, dat bij de deal een astronoom bedrag van ruim US$ 2,5 miljard voor de komende 25 jaar gemoeid zal zijn.

Menigeen stelt daarom ook de vraag hoe het gesteld is met de professionaliteit van de afdeling Foreign Direct Investment (FDI) op het ministerie van BIBIS. Indien journalisten uit Denemarken en Suriname niet op eigen onderzoek waren geweest om zaken uit te zoeken, zou deze hele HPSG deal geruisloos door de samenleving zijn gegaan. President Santokhi heeft in elke geval beloofd op alle gestelde vragen rond HPSG antwoord te zullen geven.

SS

error: Kopiëren mag niet!