Houttransport over water nog een lange weg

Als het aan Martin Atencio ligt, stopt het vervoer van zwaar materieel over de Wijdenboschbrug. Atencio is van mening, dat het verkeersongeluk van enkele dagen geleden aanleiding zou moeten zijn om hout op een andere manier te vervoeren. Eerder heeft hij laten weten voorstander te zijn van het vervoer over water. Daarin is hij niet de enige, verschillende politici hebben het vervoer over water als alternatief genoemd.

Vanuit de burgerij deelt het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), bij monde van de ondervoorzitter Eugenie Esajas, ook deze mening. “Sommige concessies zijn niet op een plek uitgegeven waar het transport over water eenvoudig is. Vroeger werden concessies langs het water uitgegeven. Tegenwoordig zijn er overal en nergens concessies verstrekt, voor sommige ondernemers is het transport naar het water toe hierdoor gecompliceerder.” Esajas zegt in deze discussie geen voorstander of tegenstander te zijn, maar vindt wel dat wanneer er voorwaarden ontbreken deze tot stand gebracht moeten worden. Ook pleit zij voor de juiste voorzieningen om voor een veilig transport te zorgen.

Martin Atencio noemt als een van deze veilige manieren de veerboten. De inwoner van Commewijne ziet in de veerboten een oplossing voor het transport over water.

Ook de communicatieafdeling van de SBB (Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht) noemt de inzet van veerboten als mogelijke oplossing. De controlerende instantie laat weten, dat het veiliger kan. Gewezen wordt op de boomstammen die te lang zijn voor de trucs. Daarnaast wijst de afdeling van SBB op faciliteiten voor producenten, zoals het hebben van een locatie die geschikt is voor het vervoer van houtblokken met een ponton.

“De meeste houtzagerijen langs de rivier bestaan niet meer, en de meeste gronden zijn aan andere mensen voor andere doeleinden verstrekt”, laat de communicatieafdeling van de SBB weten. De roep vanuit velen vanuit de samenleving voor houttransporten over het water wordt bemoeilijkt door deze aangehaalde ontwikkelingen. Behalve dat de infrastructuur langs het water nagenoeg is verdwenen, zijn ook de productie en het aantal producenten toegenomen. “Transport over water is hierdoor niet de enige optie, aangezien transport over de weg goedkoper blijkt. De SBB doet tot op een bepaald punt de controle, maar dat blokken daarna zodanig zijn geladen dat deze nog een paar meter uitsteken moet aangepakt worden door de politie”, aldus de communicatieafdeling van de SBB.

RB     

error: Kopiëren mag niet!