Suriname vooralsnog vrij van Omicron-variant

“Kans is groot dat we hem wel gaan krijgen”

Ondanks dat veel landen een hele reeks reisbeperkingen hebben opgelegd, heeft de Covid Omicron-variant zich snel over de hele wereld verspreid, zaterdag 18 december meldde de Wereldgezondheidsorganisatie, dat de variant inmiddels in 89 landen is geregistreerd. Op het Zuid-Amerikaans continent is Omicron, voor zover bekend, opgedoken in Brazilië en Chili. Een Peruaan bleek besmet te zijn met deze variant bij aankomst in Japan. 

In Suriname is deze nieuwe variant echter nog niet opgedoken, aldus dr. Javier Asian tijdens de afgelopen donderdagavond gehouden wekelijkse Covid-19 update persconferentie. “Maar de kans is heel groot dat we hem wel gaan krijgen en daar moeten we wel op anticiperen.”

Asin: “Wat we erover weten is in de eerste plaats dat die heel erg besmettelijk is. Hij is twee tot drie keer zo besmettelijk als de Delta-variant en dat betekent dat in een heel korte tijd heel veel mensen besmet kunnen raken en dat is een groot risico, vooral omdat we een kleine capaciteit hebben in de zorg. Ook al zou een klein percentage in het ziekenhuis belanden, dat is de zorg al onder druk.” Ook zei hij, afgaand op berichten uit Zuid-Afrika waar deze variant voor het eerst opdook, dat de ziekteverschijnselen vrij mild zijn. “Maar, wel met de kanttekening, dat wat we zien is, dat de Omicron-variant wel een gevaarlijke variant is, dus wel voor ernstige ziekte kan zorgen.”

WHO: “Omicron komt waarschijnlijk al in de meeste landen voor”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zei vorige week op een persconferentie dat “de realiteit is dat Omicron waarschijnlijk in de meeste landen voorkomt, ook al is het nog niet ontdekt.” “Omicron verspreidt zich met een snelheid die we bij geen enkele eerdere variant hebben gezien. We zijn bezorgd dat mensen Omicron afdoen als mild. We hebben nu zeker geleerd dat we dit virus op eigen risico onderschatten.” Hij voegde eraan toe dat zelfs als Omicron een mildere ziekte veroorzaakt, “het enorme aantal gevallen de onvoorbereide gezondheidssystemen opnieuw zou kunnen overweldigen.” 

Nederland stelt uit vrees voor Omicron harde totale lockdown in

In een aantal Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Denemarken is al sprake van een explosieve stijging van het aantal dagelijkse besmettingen, maar wat betreft opnames in ziekenhuizen lijkt het vooralsnog mee te vallen. Toch heeft Nederland zaterdag besloten om een totale, harde, lockdown af te kondigen van zondag tot 14 januari, uit vrees voor een explosieve toename van het aantal Omicron-besmettingen en een stijgende druk op de zorg. Vrijwel alles in het land gaat dicht en de populaire kerstmarkten zijn dit jaar taboe. De nieuwe maatregelen werden zaterdagavond door demissionair premier Mark Rutte “met een somber gemoed” aangekondigd.

De nieuwe variant brengt andere symptomen met zich mee. Nu de wereld al bijna twee jaar in een pandemie leeft, zijn de meeste mensen wel bekend met de bekendste coronavirus-symptomen. Experts menen echter dat de nieuwe Omicron variant ook andere symptomen met zich meebrengt.

Symptomen minder dan andere Covid-varianten

Wetenschappers zijn druk bezig met het onderzoeken van Omicron, dus er zijn nog veel vragen. Uit eerdere rapporten is echter wel gebleken dat Omicron anders is dan eerdere Covid-varianten. Zo zouden de ernstige symptomen nu veel minder aanwezig zijn. 

Wetenschappers uit Zuid-Afrika, die de nieuwe variant het eerste ontdekten, hebben laten weten dat de meerderheid van de patiënten die door Omicron werden getroffen, niet aan het zuurstof hoefden en zelfs gewoon thuis konden worden behandeld. Het lijkt namelijk minder op de longen te slaan. De symptomen hebben veel weg van een ‘gewone’ griep, zoals hoofdpijn, keelpijn, moeheid, loopneus en niezen. Patiënten zouden vooral last hebben van vermoeidheid, maar niet hun smaak en geur verliezen. De symptomen lijken met een pijnlijke keel en hoofdpijn een stuk milder te zijn vergeleken met de andere varianten waar hoge koorts en ademhalingsproblemen bij komen kijken. Natuurlijk heeft de mate van ernst ook te maken met de leeftijd en algehele gezondheidstoestand van de patiënt. De één kan het dus altijd heftiger ervaren dan een ander. 

Veel is nog onduidelijk en onzeker

Feit is, de vele verschenen mediaberichten wereldwijd en reacties van deskundigen, wetenschappers en artsen lezende, dat de Omicron-variant vooralsnog milder lijkt te zijn dan de vorige, Delta, variant, maar zich wel razendsnel weet te verspreiden over de hele wereld. Veel is echter nog onduidelijk en onzeker. En dat is ook niet zo vreemd, gelet op het feit dat de eerste Omicron-besmetting slechts dateert van een week of vier geleden.

De grote vraag is nu, wanneer een eerste Omicron-besmetting in Suriname wordt gemeld en of mensen, in deze periode van het jaar, wel snel genoeg besluiten om zich even te laten testen wanneer ze wat verkouden of grieperig zijn. Immers, het kan ook een gewone najaars griep zijn tengevolge van de weersomstandigheden. Niet iedereen zal meteen bij een griepje of verkoudheid denken aan welke Covid-besmetting dan ook en meteen rennen naar een swab-locatie. Angst is geen goede raadgever, maar voorkomen is ook genezen.

PK

error: Kopiëren mag niet!