Zion: “Door te lezen word je slim”

Zion is 9 jaar oud en heeft een buurtbibliotheek te Ephraimzegen. De meeste boeken die Zion heeft zijn verhaalboeken. De boeken zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 15 jaar. Ook heeft Zion enkele boeken voor volwassenen. 

Hoe is het allemaal begonnen?

Zion vertelt het volgende aan Dagblad Suriname: “Zion’s Buurtbibliotheek is ontstaan vanuit een samenwerking met mijn oma Anna die in Nederland woont. Het is zo begonnen, toen ik tijdens het spelen hard rende en een lichte hersenschudding heb opgelopen en na twee jaren een rolpoort op mij viel, werd ik zwaar getraumatiseerd waardoor ik bang was om te lezen, ik moest weer de klanken leren en zo ging mijn schoolprestatie achteruit. Mijn mama deed haar uiterste best om mij weer sterk te krijgen om beter te leren lezen door een leesjuf in te huren om mijn online leeslessen te volgen, zodat ik wat vlotter kon lezen. Mijn oma die mij ook motiveerde om veel te lezen en aandachtig te leren luisteren door elke avond voor het slapen gaan leuke, spannende en avontuurlijke verhalen op te sturen via WhatsApp. Oma heeft mooie boeken voor mij opgestuurd vanuit Nederland en ik vond het zo leuk, dat ik mijn eigen Bieb heb opgezet, zodat andere kinderen zoals mij ook beter kunnen leren lezen. Door te lezen word je slim. Oma verzamelt vanuit haar kennissenkring zoveel mogelijk boeken. Boeken die anders in een kast blijven liggen of op een rommelmarkt eindigen. Ook bezoekt zij regelmatig boekenmarkten, om op een voordelige manier kinderboeken te kopen. Deze boeken selecteert zij en stuurt zij aan mij op. Hierdoor heb ik regelmatig nieuwe voorraad voor mijn buurtbibliotheek.”

Doel Zion’s Buurtbibliotheek

Het doel van Zion’s Buurt Bibliotheek is om alle kinderen uit de buurt te stimuleren en in de gelegenheid te stellen om te lezen. “Wij  zijn geen commerciële bibliotheek, maar een plek met de mogelijkheid voor kinderen om kennis te vergaren en van lezen te leren houden. De bijdrage die wij vragen voor onze boekenuitleen, dekt maar voor een deel de kosten. Daarom zullen wij ook regelmatig activiteiten organiseren, waarvoor wij een kleine bijdrage zullen vragen. Hierdoor kan hopelijk onze bibliotheek blijven bestaan, maar ook groeien.”

Buurtkinderen ontzettend blij

Zion laat weten, dat de kinderen in de buurt ontzettend blij zijn en ook met leuke ideetjes komen om een grotere ruimte te creëren zodat zij genoeg ruimte hebben als de Tori Oso wedstrijd gehouden zal worden. “Want ze willen graag een prijsje winnen en een maand lang ‘leeskoning’ en ‘leeskoningin’ genoemd worden. De voorbereiding gaat hard en we willen op 5 februari echt een grand opening doen.”

SK

error: Kopiëren mag niet!