Atencio: “Houttransporten moeten over het water”

Martin Atencio, voorzitter van de Algemene Belangen Organisatie Suriname (ABOS), heeft als Assemblee-kandidaat op het gevaar van houttransporten over de weg gewezen, dit merkt hij op in gesprek met Dagblad Suriname.  “Ik heb geadviseerd dat onze wetgeving te allen tijde gerespecteerd en gehandhaafd dient te worden als het gaat om zwaar transport over de brug. De wet zegt dat het transport voor deze categorie over het water moet.” 

Atencio is daarom voorstander van houttransporten over het water. Wat hem betreft gaat het niet alleen om de houttransporten, maar geldt het transport over water voor alle zwaar materieel. Hij brengt in herinnering dat de burgers van Commewijne al hebben getracht de brug uit veiligheidsoverwegingen te barricaderen. “Wat is er tot nu toe gebeurd?”, vraagt Atencio. Hij merkt op dat er geen geld is om de noodzakelijke maatregelen te nemen, maar uit zich wel kritisch tegen over de buitenlandse reizen van bewindslieden. Atencio, die de nabestaanden condoleert, spreekt de wens uit dat het voorval op de Wijdenboschbrug zich nooit meer herhaalt. Als bewoner van Commewijne heeft de voorzitter van de ABOS de boodschap dat het zwaar materieel voortaan over het water hoort te gaan.

Andere tijdstippen

Atencio is ook niet blij met de gedachte om op andere tijdstippen het zwaar materieel te vervoeren. “Want de brug is 1×24 uur druk. Allereerst creëer je toch weer een file. En ten tweede zijn de trucks in de meeste gevallen niet gekeurd, vaak hebben de trucs remproblemen en andere technische mankementen, het gevaar wordt verschoven naar een ander tijdstip van de dag.”

Controle

Een andere opmerking is dat nachtelijke ritten ook vragen om een verschuiving van de controlerende diensten. De stoppunten moeten bemand zijn, omdat er anders gelegenheid ontstaat om te smokkelen. Atencio: “Het werkt niet.” Hij herhaalt, dat gelden liever voor het wegennet gebruikt kunnen worden, dan voor buitenlandse reizen en waarschuwt dat de wil om de brug te barricaderen niet een fabel is. “Om zwaar materieel voortaan over het water in plaats van over de weg te transporteren is geen verzoek, maar een waarschuwing”, benadrukt Atencio. “Een dode is al te veel”, laat hij weten.

Tenslotte vindt Atencio dat er een betere monitoring moet komen op de trucs die gebruik wensen te maken van de brug: “Want als verschillende trucs op hetzelfde moment stilstaan op de brug kan het op een dag nog verkeerd aflopen.”

RB

error: Kopiëren mag niet!