“Ik heb vaker gewaarschuwd dat er een grote ramp zal komen”

Een truck beladen met houtblokken heeft woensdagmiddag op de Wijdenboschbrug voor een enorme ravage gezorgd. Het voertuig kwam aangereden vanuit Meerzorg en kwam door onbekende reden in botsing met een aantal voertuigen. Nizamali Ozir, verzekeringsdeskundige tevens voorzitter van de Unie van Truckhouders en Zwaarmaterieel in Suriname, zegt tegenover Dagblad Suriname, dat hij vaker aan de bel heeft getrokken om dit soort situaties te voorkomen.

“Ik heb vaker gewaarschuwd, dat er een grote ramp zal komen, maar niemand luistert naar mij.” Ozir geeft aan, dat hij dit probleem vaak bij Justitie heeft aangekaart. “Ik heb ook vaak geklaagd bij de media dat de zware trucks niet mogen oversteken wanneer ze hebben willen. Dat geldt ook immers voor de zware tankwagens en andere zwaar materieel.” Ozir stelt, dat de trucks alleen op vastgestelde tijden en onder begeleiding van de politie op de brug moeten rijden. Wanneer de houttrucks rijden mogen de personenauto’s zich niet op de brug bevinden, zodat ze geen schade oplopen indien er iets mocht gebeuren.

Ozir geeft verder aan, dat een technisch persoon van de vereniging hem heeft voorgehouden, dat wanneer zo’n truck iedere keer in een file op de brug moet stoppen, de lucht op de remmen wegraakt, waardoor er geen lucht meer is op de remmen, met als gevolg dat het voertuig naar beneden begint te rollen. De remmen van een truck werken op luchtdruk, ook hebben de trucks geen handrem om te remmen bij noodsituaties. 

Ozir vraagt zich luidop af wie de keuring doet van deze trucks. Volgens Ozir zal er nagetrokken moeten worden waar het voertuig gekeurd was, omdat het vaker voorkomt dat voertuigen gekeurd worden door middel van tjuku’s (steekpenningen). “Bij beide kanten zijn mensen fout. Bij de overheid is er geen controle en de eigenaren van de voertuigen doen niets aan de remmen. Het volk wordt de dupe ervan. Wie gaat de schade betalen aan deze mensen? De schade die ik waargenomen heb, belopen in de miljoenen SRD’s. Als je het na zou gaan is het zeker niet minder dan 200.000 US dollar. Dank God dat dit zich niet heeft voorgedaan op de top van de brug, anders zouden een paar auto’s in rivier zijn beland.” 

Verzekering

Op een verzekeringsbewijs staat duidelijk dat je tot een bepaald bedrag bent verzekerd voor een wettelijke aansprakelijkheid aan derden. De maatschappij betaalt tot het maximale bedrag, het bedrag dat er op jouw verzekeringsbewijs staat geschreven. Vorig jaar was het eigenlijk SRD 35.000 en vanaf dit jaar augustus is het SRD 70.000 geworden. Als de truckeigenaar verzekerd is voor een bedrag van SRD 35.000, dan gaan ze het maximale bedrag van SRD 35.000 betalen.” De verzekeringsmaatschappij betaalt als eerst de schadevergoeding voor de mensen die ongeluk hebben gehad en in het ziekenhuis zijn opgenomen en vervolgens wordt gekeken naar de materiële schade. In principe zou de truckeigenaar alle schadevergoeding moeten betalen, stelt Ozir. 

Ozir laat ook weten, dat hij de voorzitter van het parlement reeds twee maanden geleden gesproken heeft over het in het leven roepen van een Verzekeringskamer om de problemen van de mensen rechtstreeks op te lossen. “De voorzitter gaf aan dat het in orde komt en dat het verder aan de juristen overgedragen zou worden, maar tot de dag van vandaag heb ik niets meer gehoord.”

SK

error: Kopiëren mag niet!