“Reken op jezelf en niet op anderen”

“Minder inkomsten betekent stress, verdriet en problemen. Ook het afhankelijk zijn van vervoer, maar het is liever iets dan niets”, zegt Ramona tijdens een gesprek met Dagblad Suriname. Zij is woonachtig in het district Para en is afhankelijk van de bus. Zij geeft aan dat zij het nu nog zwaarder heeft vergeleken met een paar jaren terug. Met weinig inkomsten en veel uitgaven komt zij niet uit. Ook moet zij veel meer uitgeven dan normaal aan vervoer. Zij verkoopt kokosolie, bladsoorten, kruiden en noten in de binnenstad. Soms verkoopt zij ook awara en markoesa, zolang het seizoen er is. Ramona zegt, dat zij dagelijks moet hosselen om haar kinderen te zorgen. Zij werkte een paar jaren terug niet. Omdat haar man de kostwinner was, had zij de mogelijkheid om voor haar kinderen te zorgen op haar manier. Nadat haar man haar in de steek liet, heeft zij veel werk. Uiteindelijk werd ze genoodzaakt spullen te verkopen om te overleven in de binnenstad.

“Ik heb geen eigen vervoer. Het is moeilijk, het is ook vermoeiend met mijn spullen de stad in te gaan, maar anders kan het niet. Ik krijg af en toe ondersteuning van mensen uit de buurt die de stad in gaan, maar uiteindelijk is het ook lastigvallen van mensen of hun routine verstoren. Mijn kinderen blijven nu met mijn zus of komen soms mee om te verkopen. Dat lijkt gevaarlijk, maar niet altijd is de mogelijkheid er voor oppas. Als ik vroeger toch gewerkt had, zou ik nu wat vrijer kunnen bewegen en misschien ook een beter werk hebben dan nu”, zegt Ramona. 

Het alleenstaand zijn lijkt voor velen gemakkelijk, maar dat is het niet. “Als alleenstaande moeder met dochters moet je ook uiterst voorzichtig zijn. Ook met je jongens natuurlijk, maar bij meisjes heb je veel meer energie, tijd en geduld nodig. In mijn dagelijks leven is het nu moeilijk geworden”, zegt de alleenstaande vrouw.

“Nu er weinig of bijna geen bezoekers komen uit het buitenland, gaat het nog moeilijker. De enige inkomsten zijn de bestellingen van mensen om goederen naar het buitenland te sturen en enkele winkels. Als ik dat niet had dan weet ik echt niet wat ik zou doen”, benadrukt Ramona. “Ik adviseer een ieder om zo voorzichtig mogelijk te zijn, vooral buiten. Als je in het bezit bent of de mogelijkheid hebt te sparen doe dat, ga ook een werk zoeken en reken niet op anderen. Ook al krijg je zoete praatjes, uiteindelijk weet jij hoe je wilt leven.”

TM 

error: Kopiëren mag niet!