Kunst, cultuur en entertainment door Surinamers op Expo 2020 Dubai (deel 1)

Het team vanuit Suriname belast met entertainment tijdens Expo 2020 Dubai in Dubai heeft in de afgelopen twee weken harten weten te veroveren met hun optredens en krijgt veel aandacht. Ivan Tai-Apin, Head live entertainment Expo 2020 Dubai vertelt in gesprek met Dagblad Suriname: “Shanita Bhagwandin, Kyran Rampersad, Jason Eduwaiti,  Norma Sante, Kawish Bhugoea, Trees Ralim, Tanuya Manichand,  Helianthe Redan, Rodney Deekman en Riccardo Steeman behoren tot het team dat zorgt voor entertainment voor de bezoekers van de expo. Het team werd versterkt met de komst van Ernesto van Dal en Dwight Starke voor het optreden op de Earth Stage en het Dubai Millennium Amphitheatre. De laatste personen zijn inmiddels al teruggekeerd. De rest van het team verblijft tot en met 18 december in Dubai.”

Acts en optredens in Dubai

“De grote dag was uiteraard de National Day voor Suriname op 27 november. Het begon met een aanloop op 23 november met evenementen op de Earth Stage. Hierbij zijn culturele dansoptredens en toneelstukken gepresenteerd. Op 25 november werd Srefidensi gevierd, Suriname Independance day Celebration in het Terra auditorium, ook live te volgen geweest via Surinaamse televisiestations. Ook een videoboodschap werd ingezonden door president Chandrikapersad Santokhi vertoond. Kyran Rampersad heeft de presentatie gedaan van honoring Marlène Lie A Ling.  Rampersad heeft hierbij alle dansstijlen meegenomen, kennis geuit die zij mocht opdoen bij Marlène Lie A Ling met haar eigen choreografie en regie”.

“Tanuya Manichand heeft de opvoering ‘Gron m’ma’, ode aan moeder aarde, op een cultureel en waardige wijze gedaan. Aan het einde van de Independance day Celebration werd het stuk Cultural Diversity neergezet met als regisseur Ivan Tai-Apin. Een act die vaker is opgevoerd en 12 minuten duurt met als doel om een unique selling point van ons land nationaal en internationaal te presenteren.”

“Op 27 november mocht Norma Sante de Surinaamse vlag dragen tijdens de nationale parade. Norma Sante is een Surinaams Aucaans zangeres, songwriter.

Verder zijn alle culturen gepresenteerd. Daarna was het voorbereiden voor de Suriname Cultural Show, na toespraken. Er is zeker drie tot vier maanden getraind voor deze show. Ivan Tai-Apin heeft de casting gedaan van tien personen gelet op representeren van de bevolkingsgroepen en discipline met zang, dans en theater. De regie is gedaan door Ivan Tai-Apin en Tanuya Manichand. Het in elkaar zetten van de acts, optredens, is deels een samenwerking geweest van het team onderling en enkele acts zijn zelf door de artiesten gedaan. Kleding is ook heel belangrijk geweest, vooral als het gaat om uiten van de culturen.”

“Het team heeft naast eigen cultuur, ook gelet op cultuur van het gastland en protocollen voor de kledingstijl als het gaat om aanwezigheid van delegaties. De artiesten hebben allemaal hun kleding laten maken door een modiste in Suriname na een afstemming en goedkeuring qua model etcetera. De Head live entertainment Expo 2020 Dubai is blij dat de acts en optredens in de smaak zijn gevallen. Op internationaal niveau wil men meer weten over Suriname. Men stond versteld van de wijze waarop de culturen zijn neergezet, en vooral prachtig dat wij aan cultuurbehoud doen. Alle muziek is live gespeeld tijdens de Cultural show door Riccardo Steeman, Jason Eduwaiti en Kawish Bhugoea.”

“Een bijzondere dank namens het team gaat uit naar de samenleving en makers van de songs, voor het feit dat de liederen met rechten mochten worden gebruikt bij de opvoeringen. Ook vanuit Suriname is er positieve feedback. Niet alleen zang dans en acts zijn er geweest, maar ook deelname aan het Dignified Storytelling event. In deel twee meer over het gebeuren qua entertainment en het team uit Suriname dat nog in Duba isi. 

(Foto: Delegatie van president Santokhi met de cast en crew van Suriname in Dubai en de delegatie van de Verenigde Arabische Emiraten.)

 (Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!