Uit het dagboek van een consument – Rillen in de kerstmaand

Ik heb een ommetje gemaakt in Paramaribo-Noord en trof ondanks het warme, benauwde weer bibberende elektrisch gedreven sneeuwpoppen aan, die elke dag de hele dag een kerstsfeer uitrillen op het trottoir van een bewoner.

December-kerstsfeer

Ik kan niet zeggen dat ik tijdens de wandeling een levendige december-kerststemming heb meegemaakt. Behalve hier en daar, een Merry Christmas wensbordje, kerstlampjes over de reling van sommige, balkons en in buitenruimtes, een paar zuinig versierde handelszaken, leeft er geen uitbundigheid.

Duur bikken

Ik vraag mij af hoeveel mensen in staat zijn om tegenwoordig geld te besteden aan kerstversiering. Kerstsfeer creëren kost geld. Een kerstbrood gaat niet voor minder dan SRD 75 over de toonbank. Mijn levensstijl en culturele waarden worden onaangenaam beïnvloed door bestedingsbeperking die ik vanwege de noodtoestand moet doorvoeren. Mijn consumptie wordt met de dag minder.

Op de knieën 

Klanttevredenheid speelt tegenwoordig geen rol. Catastrofale economische gebeurtenissen, armoede en de dreigende gezondheidstoestand brengen de doorsnee bevolking op de knieën. Ik moet mijn koopgedrag met de dag aanpassen, letten op de prijs, waardoor er minder kwaliteit aangeschaft wordt.

Levensstijl

De manier waarop ik producten koop en gebruikt is ook onderdeel van mijn levensstijl. Daarbij behoren ook de gedachten en het gevoel dat erbij komt kijken. Dit heeft invloed op mijn   gedachten, gevoelens, zelfbeeld levensstijl en hoe ik over mensen denk.  

Het blote geld

Aan de andere kant nekt winstmaximalisatie op bedrijfsniveau de samenleving. Slechts de handelselite boert meer dan goed. In Suriname worden weinig of geen consumentenrechten nageleefd. Slechts het blote geld telt.

HD

error: Kopiëren mag niet!