Inheemse beweging Ultimatum Grondenrechten biedt petitie aan Nederlandse ambassade aan

De inheemse beweging Ultimatum Grondenrechten had op 9 augustus een petitie aangeboden aan de Nationale Assemblee. Vanuit de zijde van de Nationale Assemblee werd echter geen contact gemaakt met de inheemse beweging. Zij had daarom het initiatief genomen om de verklaring op 25 november aan te bieden aan de Surinaamse regering, in dit geval aan de president van het land. De inheemsen werden echter niet in de gelegenheid gesteld om de verklaring voor te lezen aan de president. Het verzoek werd afgewezen. 

Op donderdag 2 december heeft de inheemse beweging een petitie aangeboden aan de Nederlandse ambassade. Activiste Audrey Christiaan gaf aan, dat de mensen op dit moment gedwongen worden om hun gebieden te verlaten. “Vanwege de vernietiging trekken grote groepen jongeren, vooral van het zuiden, naar de stad toe. Ze zijn gedwongen om naar de stad te gaan, ze kunnen niet meer vissen, ze kunnen niet meer jagen en er is geen school. Het stopt niet. We worden helemaal niet beschermd. De bescherming die aanwezig zou moeten zijn in de Grondwet van het land, is er niet.”

Christiaan stelt, dat dit eerst in orde gemaakt zou worden voordat de onafhankelijkheid een feit was. “Dat stukje rechtszekerheid van de inheemsen in de Grondwet van ons land moest eerst in orde gemaakt worden en dat is niet gebeurd. Wij ervaren nog steeds de gevolgen van dit koloniaal onrecht. Het is nog steeds niet rechtgetrokken, vandaar dat het noodzakelijk was om de petitie aan de Nederlandse ambassade aan te bieden.”

Christiaan werd in de gelegenheid gesteld om de petitie voor te lezen en vervolgens aan te bieden aan de Nederlandse ambassadeur. De ambassadeur zal op zijn beurt de petitie geleiden naar de Nederlandse regering, zo laat Christiaan weten.

SK

error: Kopiëren mag niet!