Dalende prijs ruwe olie herstelt, verhoging brandstofprijs noodzakelijk

Na het bekend worden van Covid-19 variant Omicron zo’n twee weken geleden is de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt sterk gedaald tot onder het niveau van US$ 70 per vat. Donderdag herstelde de olieprijs ietwat naar aanleiding van het besluit van de OPEC  (Organization of the Petroleum Exporting Countries) om haar olieproductiebeleid ongewijzigd te laten en in januari nog eens 400.000 vaten per dag aan de markt toe te voegen. Vrijdag 3 december rond de middag lag de prijs van ruwe olie op US$ 72,26 per vat.

De OPEC zegt in afwachting van verdere ontwikkelingen van de covid-19 pandemie de markt nauwlettend te zullen blijven en indien nodig onmiddellijke aanpassingen zal doen. De afgelopen dagen is er druk gespeculeerd dat de OPEC zou kunnen kiezen voor een pauze in de maandelijkse verhogingen van de olieproductie vanwege de Omicron Covid-variant.

Brandstofprijs Suriname

De ontwikkelingen van de olieprijs in de wereld worden in Suriname ook nauwlettend gevolgd vanwege de bepaling van de prijs van brandstof aan de pomp. Stijging van de prijs van ruwe olie heeft overal in de wereld invloed op de prijs van brandstof aan de pomp. De verwachting is, dat de prijs van ruwe olie zich zal blijven herstellen. Stijging van de olieprijs in de wereld betekent, dat ook de prijs aan de pomp in Suriname zal stijgen. Een stijging van de brandstofprijzen in Suriname is aankomende. De oliemaatschappijen die brandstof leveren hebben erop aangedrongen de pompprijs aan te passen naar de werkelijke kostprijs. Door middel van een subsidie van SRD 2,50 per liter ongelode benzine wordt de brandstofprijs aan de pomp lager gehouden. SRD 15,95 per liter. De huidige dieselprijs van SRD 17,95 wordt niet gesubsidieerd.

De oliemaatschappijen SOL en Rubis schieten de overheidssubsidie van SRD 2,50 per liter op ongelode benzine wel voor. De overheid heeft een grote achterstand in de terugbetaling. In afzonderlijke schrijven aan de overheid laten ze weten de betaling van de achterstanden tegemoet te zien. Ze dringen ook erop aan, dat de brandstofprijzen aan de pomp aangepast worden aan de werkelijke kostprijs. Indien zulks niet uiterlijk zondag 5 december niet gebeurt, dan zullen de brandstofleveranties worden gestaakt.

SS   

error: Kopiëren mag niet!