Vreemdeling in vreemd Suriname

Niets bevreemd ons meer. Verslaggevend Dagblad Suriname komt van alles en nog wat tegen op haar pad. Deze keer hebben wij te maken met een paar uit het buitenland:

Geprostitueerd

“Wij zijn een stel uit Nederland en wij wonen en werken tijdelijk in Paramaribo. Vorige week kwamen wij een jonge vrouw (29 jaar) tegen die vroeg om onze hulp. Ze zocht een verblijfplaats. Na lang met haar gesproken te hebben blijkt ze uit Nickerie te komen en wil ze daar niet naar terug, omdat ze zwaar mishandeld wordt door haar man. Deze man dwingt haar ook tot prostitutie.”

Zwakbegaafd

“Opgegroeid in een weeshuis heeft ze ook helemaal geen familie meer. We kunnen aan haar zien, dat ze een geestelijke beperking heeft. Wij vermoeden dat ze autistisch is en ze gedraagt zich soms kinderlijk/zwakbegaafd.”

Littekens

“Ze heeft flinke littekens op haar hoofd. Na enig doorvragen bleek, dat haar man haar met regelmaat slaat, mishandeld en met scherpe voorwerpen bewerkt. De laatste keer was dit jaar en ze moest naar het ziekenhuis om alles te laten hechten. Ik kan mij voorstellen dat dit ook hersenschade kan toebrengen.”

Geen opvang

“Wij zijn samen met haar naar de politie gegaan om een opvang voor haar te zoeken, zodat ze een nieuw leven kan opbouwen. Helaas kan niemand ons helpen en nemen de instanties die wij gesproken hebben geen verantwoordelijkheid en zetten haar op straat. We hebben verschillende instanties al geprobeerd te benaderen, maar niemand kan haar opvangen. Het lijkt dat niemand de verantwoordelijkheid wil nemen voor haar. Na een week hadden we eindelijk een opvang gevonden, maar daar kon ze niet blijven vanwege haar beperking.”

Tussen wal en schip

“Zij hebben haar doorverwezen naar PZS, maar zij geven weer aan, dat ze onder ambulante zorg valt. Hierdoor valt ze tussen wal en schip. In plaats van te kijken naar oplossingen wordt er constant gewezen op de problemen van Melissa en laten ze haar aan haar lot over. En moeten wij in een vreemd land, zoeken naar mogelijkheden die er niet lijken te zijn. Hopelijk kunnen we middels dit bericht wel de juiste hulp vinden. Dit is 1 situatie, maar zo zullen er nog vele anderen situaties zijn. Kortom, een structureel probleem waar enige nazorg ontbreekt.”

Ouderloze kinderen probleem 

“Ondertussen zijn we al bijna 2 weken verder en ik zit met mijn handen in het haar. Wij willen haar niet zomaar loslaten, omdat ze een geestelijke beperking heeft. Wij zijn bang dat ze aan de drugs raakt of in verkeerde handen belandt. Daarnaast heeft ze al 4 kinderen en die zijn allemaal van haar afgenomen vanwege deze situatie. Ik ben bang dat als we nu niet ingrijpen, dit ouderloze kinderen probleem alleen maar groter wordt.”

Doodlopend wegen

“De wegen die we bewandeld hebben lopen allemaal dood. Wij gaan ervan uit, dat er wel mogelijkheden zijn voor deze mevrouw. Onze mogelijkheden zijn beperkt, dit is de reden waarom we besloten hebben om dit met de gemeenschap te delen. Daarom maken we dit verhaal openbaar, ervan uitgaande dat er hulp is die niet bekend is voor ons al buitenlanders”, aldus buitenlanders die begaan zijn met het lot van een gebroken Surinaamse.

HD

error: Kopiëren mag niet!