Omicron-variant vastgesteld in Brazilië – Eerste gevallen op Latijns-Amerikaans continent

Volksgezondheid Suriname:“De kans dat een besmet persoon Suriname binnenkomt is klein”

De Braziliaanse gezondheidsregulator Anvisa heeft deze week bekendgemaakt, dat twee Brazilianen positief zijn getest op de Omicron Covid-19-variant, de eerste gemelde gevallen in Latijns-Amerika. Anvisa zei, dat een reiziger die vanuit Zuid-Afrika in Sao Paulo arriveerde en zijn vrouw beide positief zijn getest. De Pan-American Health Organization (PAHO) bevestigde donderdag tijdens haar wekelijkse Covid-update persconferentie de aanwezigheid van Omicron in Brazilië. 

De reiziger landde op 23 november op de internationale luchthaven Guarulhos van Sao Paulo met een negatieve test voor Covid-19. Maar vóór een geplande terugreis testte het paar positief en werden de monsters opgestuurd voor verdere analyse en die identificeerden de Omicron-variant.

De reiziger arriveerde in Sao Paulo voordat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Omicron-variant voor het eerst openbaar had gemarkeerd en voordat Brazilië vrijdag besloot om vluchten uit Zuid-Afrika en vijf andere Zuid-Afrikaanse landen op te schorten. 

Een tweede test op de monsters bevestigde de variant, zei de staat Sao Paulo.

De twee Brazilianen die positief testten op de variant zijn missionarissen, vertelde de minister van Volksgezondheid van Sao Paulo, Jean Gorinchteyn, aan CNN Brasil, eraan toevoegend dat er geen documentatie was die suggereerde dat ze waren gevaccineerd.

Na de bevestiging van Omicron zei de deelstaatregering van Sao Paulo, dat ze een geplande versoepeling van de regels rond het gebruik van gezichtsmaskers zou herzien.

Omicron werd vorige week voor het eerst officieel geïdentificeerd in Zuid-Afrika, maar uit gegevens blijkt dat het al eerder in omloop was en sindsdien in meer dan een dozijn landen is gedetecteerd, waaronder diverse Europese landen.

Wetenschappers over de hele wereld haasten zich om te bepalen of de nieuwe variant, die significante mutaties heeft in vergelijking met eerdere stammen, besmettelijker, dodelijker is of vaccins kan omzeilen. Dat onderzoek zal naar verwachting weken duren.

Ondertussen hebben landen over de hele wereld reisbeperkingen opgelegd, voornamelijk op vluchten vanuit zuidelijk Afrika, ondanks waarschuwingen van de WHO dat algemene reisverboden de verspreiding van de nieuwe variant niet zouden stoppen. 

Het feit, dat nu in Brazilië de nieuwe Covid-variant Omicron is vastgesteld, lijkt in Suriname nog niet te leiden tot extra bezorgdheid, laat staan tot het extra aanscherpen van reisbeperkingen voor reizigers specifiek van en naar Brazilie. 

De WHO en Omicron

De Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, heeft zich uitgesproken tegen inreisverboden, omdat daarmee Omicron niet kan worden tegengehouden. Daarenboven vermeldt de WHO op haar website: ‘Het is nog niet duidelijk of Omicron beter overdraagbaar is (bijvoorbeeld gemakkelijker van persoon tot persoon te verspreiden) in vergelijking met andere varianten, waaronder Delta. Het aantal mensen dat positief test, is gestegen in gebieden van Zuid-Afrika die door deze variant worden getroffen, maar er zijn epidemiologische onderzoeken gaande om te begrijpen of dit komt door Omicron of andere factoren.’

Daarnaast schrijft de WHO: ‘Het is nog niet duidelijk of infectie met Omicron ernstiger ziekte veroorzaakt dan infecties met andere varianten, waaronder Delta. Voorlopige gegevens suggereren dat er steeds meer ziekenhuisopnames zijn in Zuid-Afrika, maar dit kan te wijten zijn aan het toenemende aantal mensen dat besmet raakt, in plaats van aan een specifieke infectie met Omicron. Er is momenteel geen informatie die erop wijst dat de symptomen die gepaard gaan met Omicron verschillen van die van andere varianten.’

“De kans dat een besmet persoon Suriname binnenkomt is klein”

Directeur Rakesh Gajadhar Sukul van het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname over de aanwezigheid van Omicron in Brazilië: “We hebben al verscherping van onze inreismogelijkheden afgesproken. De kans dat een besmet persoon binnen komt, is klein. De verspreiding gaan we zo ook minimaliseren.” 

PK

error: Kopiëren mag niet!