Liefde is magisch

Het bruist van activiteit rond Stichting Muziekformatie Swit Firi. De groep is uitgekomen met het lied ‘Kroi Nen’ en bereidt zich voor op optredens rond het jaareinde. Het zangersduo Gerrit Zeeval en Kelly Hart geven met woord en klank gevoelens bloot die leven binnen de samenleving. De moraal van ‘Kroi Nen’: ‘liefde op zichzelf is magisch. Het is soms niet te bevatten voor zij die de sensatie van liefhebben niet persoonlijk beleven.”

Liefdesmagie

Kroi, met spreuken, rituelen, spokerij en toverij een persoon verleiden, emotioneel magisch beïnvloeden in het liefdesleven. Om bijvoorbeeld ervoor te zorgen, dat de partner trouw aan je blijft. Werkt zo’n bindingsritueel echt en altijd?  De respondenten op deze vraag gesteld door Dagblad Suriname twijfelden niet aan deze vorm van overheersing van een persoon door een ander.

Het thema Kroi

Voorzitter Guno Hart van Muziekformatie Swit Firi over waarom Kroi, het beheksen wordt bezongen: “Wij zijn een muziekformatie die jaren geleden werd gevormd met een cultureel maatschappelijke inborst, die met zang, dans, toneel, maatschappelijke en vormingsactiviteiten tot uiting wordt gebracht. Kroi is een onderwerp dat speelt. Het heeft te maken met goed en kwaad. Het kan de relatie tussen personen, familie, vrienden en kennissen ontregelen. Kroi Nen bejubelt geen kroi-praktijken.  Het brengt deze vorm van leven naar voren, zodat er bewuster met deze praktijk kan worden omgegaan.”

Frisse moed opwekken

Daartoe uitgenodigd werd een oefensessie van Swit Firi bijgewoond in Krepi (oude Charlesburg) waar Swit Firi is ontstaan en gevestigd. “Wij zij aan het oefenen voor de jaarwisseling. Owru Yari staat voor de deur. Het is de tijd van het jaar waarop muziek, zang, dans en entertainment niet kan en mag ontbreken om het oude achter ons te laten en het nieuwjaar met frisse moed tegemoet te gaan. Wij zijn bezig te oefenen voor een studio-opname bij een populair televisiestation. De beelden zullen eind december worden uitgezonden.”

HD

error: Kopiëren mag niet!