Harde muziek in de auto kan leiden tot lawaaidoofheid

Keiharde ‘beats’ hoorbaar uit auto’s klinken stoer voor de bestuurders, de realiteit is dat deze decibellen ‘lawaaidoofheid’ kunnen opleveren. Ook in discotheken hebben mensen die vlak naast geluidsboxen plaatsnemen kans op lawaaidoofheid. Dit zegt Renate Wartes, directrice van de Kennedyschool.  “De eerste avond naar alle waarschijnlijkheid niet, maar wanneer dit met regelmaat gebeurt dan kan lawaaidoofheid optreden”, licht Wartes toe.

Lawaaidoofheid ontstaat wanneer iemand de oren constant blootstelt aan harde muziek. “De haarcellen in de oren die het geluid naar de hersenen moeten transporteren waar het geluid verwerkt moet worden, raken kapot”, zegt de directrice van de instelling voor mensen met gehoorproblemen.

“Wat eenmaal kapot is kan niet meer hersteld worden”, verduidelijkt zij. Door de schade aan het gehoor kan iemand gaan lijden aan slechthorendheid. “Dit heet lawaaislechthorendheid, omdat je niet meer goed hoort als gevolg van lawaai.” Bij doofheid is er sprake van een trauma, mogelijk als gevolg van een ongeluk. Mensen kunnen slechthorendheid tegengaan door niet met luide muziek in de auto te rijden. Een andere manier is om het geluid op een aanvaardbare hoogte te stellen.

Bescherming

Zij licht toe dat vroeger de mensen in fabrieken, ook geen juiste bescherming voor de oren kregen. “Een aantal van die mensen is doof geworden. Tegenwoordig krijgen arbeiders koptelefoons om het geluid te dempen.” Ook zie je personen die een vliegtuig begeleiden bij het landen met koptelefoons staan vanwege het hoge aantal decibellen die vrijkomen.

Een Nederlandse arts merkt ook op, dat bij gehoorschade door lawaai geldt dat wat kapot is, kapot blijft.

Bij gehoorschade veroorzaakt door lawaai of muziek zijn de hele fijne haarcellen die in het slakkenhuis zitten deels kapot. De haarcellen zijn bij een goed werkend oor doorgeefluik van geluid aan de gehoorzenuw die dat weer doorsluist naar de hersenen. Het blijkt dat iedere haarcel verantwoordelijk is voor een eigen unieke toonhoogte.  Hiervoor geldt dat naarmate er meer haarcellen niet meer intact zijn hoe minder goed geluid gehoord wordt.

Een piep in het oor zal door velen herkend worden. Dit heet tinnitus of oorsuizen. Dit verschijnsel van een piep of ruis treedt vaak op nadat iemand is blootgesteld aan harde muziek of geluid. De schade hoeft dan nog niet permanent te zijn maar aangenomen wordt dat wie dit zeer frequent doet afstevent op permanente gehoorschade.

Iemand die dit van dichtbij heeft meegemaakt vertelt aan de krant een stoere autobestuurder te hebben gekend die in de verte al te horen was vanwege de keiharde sounds die de ramen uit knalden. “Maar nu hoort de beste man niet meer”, vertelt hij aan de krant. Hij zegt te hopen dat dit een les is voor andere bestuurders, omdat de sounds van de laatste tijd op een ‘battle’ in het verkeer lijken.

RB

error: Kopiëren mag niet!