Oud-Justitie-minister Winnie Sorgdrager: ‘Van Mierlo hield arrestatie van Desi Bouterse in 1997 tegen’

Hans van Mierlo heeft als minister van Buitenlandse Zaken in 1997 voorkomen dat Desi Bouterse werd gearresteerd. De Surinaamse legerleider werd verdacht van drugshandel. Toenmalig Justitie-minister Winnie Sorgdrager wilde hem laten oppakken in Brazilië, maar Van Mierlo hield dat tegen. Dat onthult Sorgdrager woensdag tegenover de Nederlandse krant NRC.

Desi Bouterse werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld voor cocaïnesmokkel. Hij kreeg 16 jaar cel en een boete van 4,6 miljoen gulden, destijds de hoogste straf opgelegd in een drugszaak.

Opsporingsdiensten hadden hem toen al jaren in het vizier. In 1986 was Bouterse het belangrijkste doelwit van een undercoveractie in Miami, waar hij een drugslijn naar Paramaribo probeerde op te zetten. Hij ontsprong de dans doordat hij op het laatste moment niet kwam opdagen.

In Nederland liep ook jarenlang een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van Bouterse bij grootschalige cocaïnehandel. In 1997 werd de toenmalige Surinaamse legerleider gesignaleerd in Brazilië. Winnie Sorgdrager (D66), destijds minister van Justitie, wilde Brazilie vragen Bouterse te arresteren.

Tegen NRC zegt Sorgdrager nu, dat ze daarbij werd tegengewerkt door Van Mierlo, destijds partijleider en minister van Buitenlandse Zaken. Van Mierlo wilde Bouterse niet laten oppakken vanwege de relatie met Suriname en omdat hij ‘verliefd’ was op het land, zegt Sorgdrager.

Toen de krant dat destijds naar buiten bracht, ontkende Van Mierlo de échte reden. Hij zei niet om de aanhouding van Bouterse te hebben gevraagd, omdat hij informatie had dat Brazilië niet aan het verzoek zou meewerken. Sorgdrager zegt nu dat ze ‘boos’ was over de interventie van Van Mierlo, die in 2010 overleed. Haar medewerkers bij Justitie waren ‘gefrustreerd’.

error: Kopiëren mag niet!