“Al voor november start vragen mijn kinderen hoelang het nog duurt voor het december wordt”

Rond december vinden kinderen het altijd prettig. Enkele ouders geven in gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij het toch leuk proberen te houden voor de kinderen. Ondanks de situatie proberen enkele van ze de kinderen in de bloemetjes te zetten, zij hebben een stresserende periode ook meegemaakt. “Ondanks de financiële situatie doet een cadeautje heel veel”, zegt een ouder tegenover de krant.

“Al voor november er is vragen mijn kinderen hoelang het nog duurt voor het december is. De kleine van vijf vraagt al, mama wanneer is het kinderdag en kerst”, zegt Naomi. Een ieder viert de feestdagen op zijn of haar eigen manier. Naomi geeft aan, dat zij met de kinderen uit gaat eten op Kinderdag en voor de komende feestdagen kijkt zij nog wat het wordt. “Een cadeautje komt er zeker bij, maar als je naar de prijzen kijkt schrik je wel. Ik heb toevallig al een paar complete pakjes gekocht, maar er gaat zeker uitgekeken worden naar een speeltje vooral door de kleine.”

Een andere ouder zegt, dat hij niet echt iets kan doen. “Ik laat mijn moeder alles regelen. Vrouwen hebben uiteindelijk meer kennis van wat kinderen nodig hebben of graag willen. Maar, het wordt altijd duidelijk gemaakt dat het van papa komt en oma en niet van iemand die niet bestaat.” Marlon stelt, dat hij vroeger van zijn ouders schoenen buiten moest zetten en zo, om de volgende dag een cadeautje te krijgen, maar zijn schoenen werden gestolen of vernietigd door de honden en uiteindelijk kreeg je geen cadeautje.

“Toen al heb ik gezegd, dat mijn kinderen duidelijk weten van wie wat komt. Het is leuk de kinderen blij te maken of het geloof te geven, dat er een Sinterklaas is, maar die geeft ook geen gratis spullen weg. Pas als de ouders iets kopen, verpakken en aan hem geeft, dan heeft je kind een cadeautje en dan krijgt hij die credits en niet jij die hard gewerkt heeft. Dus ik leer mijn kinderen wat de realiteit is.”

Amber geeft aan, dat zij het zich niet gaat kunnen permitteren om iets te kopen. “De kinderen verdienen wel een leuke dag, dus ik zal wel lekker koken en een paar lekkere gebakjes maken. Als het mij nog lukt een cadeautje te kopen, dan doe ik het graag, maar de vaste lasten en nodige zaken moeten eerst gedaan worden. Ik kan altijd nog de schade inhalen voor een cadeautje, maar Kinderdag maak ik wel tot een gezellige dag. Wij als volwassenen voelen hoe knellend de situatie is, maar de kinderen hoeven dat niet mee te maken”, aldus Amber. 

Sommige leerkrachten hebben ook een leuke Kinderdag op schema. “Op enkele scholen zullen de kinderen van een hapje en een drankje genieten in hun vrijetijdskleding. De lessen zullen wel gedaan worden tot elf uur, maar daarna gaan wij samen genieten”, zegt juffrouw Cindy. “De ouders leveren vaak bijdragen, bijvoorbeeld drinken, zakjes of andere dingen, dus samen maken wij het gezellig voor de kinderen.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!