Verkoopverbod energiedranken voor jongeren onder de 18 jaar….

De scholenorganisatie in Nederland vindt dat er een verbod moet komen op de verkoop van energiedrankjes voor kinderen, door een leeftijdsgrens te stellen. De organisatie vindt het belangrijk, dat kinderen geen energiedrankjes meer kunnen kopen, omdat het heel erg slecht is voor de gezondheid, vooral als het om meerdere blikken per dag gaat. In deze drankjes zitten vaak genoeg ook verslavende stoffen. In Nederland zijn er ongeveer 20.000 leerlingen die energiedrankjes drinken. 

Een kinderarts in Nederland zegt, dat kinderen op de eerste hulp terecht komen, omdat ze bijvoorbeeld problemen ervaren, zoals hartkloppingen. In sommige winkels is er een leeftijdsgrens van 14 jaar, waarbij kinderen hun identiteitskaart moeten tonen en bij andere winkels echter niet. De kinderarts stelt dat de regering een leeftijdsgrens van 18 jaar zou moeten stellen, zodat men zich ervan bewust wordt dat het geen gewone sportdrankjes zijn. 

Hoe is het hiermee gesteld in Suriname? Wat bevatten energiedrankjes allemaal en moet er ook een verkoopverbod in Suriname gelden voor energiedrankjes?

Wat zijn energiedranken?

Energiedranken zijn dranken die een stimulerende werking op mensen hebben. Grondstoffen die je in elke energiedrank tegen kunt komen (verschillend per merk) zijn water, suiker, cafeïne (vaak ook in de vorm van guarana), taurine of glucoronolactone vitamine (vaak de B-groep en Inosit), mineralen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Dit liet levensmiddelentechnoloog Ricky Stugard eerder al in een artikel weten. 

Stutgard vervolgt in zijn artikel met: “Volgens de marketingboodschap van deze drankjes komt het effect voornamelijk van de toegevoegde cafeïne. De hoeveelheid suiker die in de drankjes zit kan de prestaties ook voor korte duur verhogen. Enkele merken komen daarom met een suikervrije variant. Ook de andere stoffen leiden volgens de fabrikanten tot een prestatieverhoging. Deze bewering is echter omstreden. Normaal is de hoeveelheid cafeïne in een blikje (van 250 ml) 80 mg/blik. Een kopje koffie bevat tussen 50-150 mg cafeïne en een kopje thee ongeveer 50 mg. Op grond van de grote hoeveelheid taurine en cafeïne kunnen deze drankjes niet  door kinderen worden gedronken. In bepaalde Europese landen wordt een energiedrankje gezien als een soort medicijn. Verkoop is daarom via het supermarktkanaal in Frankrijk bijvoorbeeld verboden.”

Effecten energiedranken

“Energiedranken zouden een aanslag zijn op de gezondheid (hart en bloedvaten). In de praktijk valt dit wel mee voor mensen die af en toe een blikje drinken, maar zij die dagelijks buitengewone hoeveelheden drinken krijgen dagelijks een behoorlijke dosis cafeïne, taurine en suiker binnen (niet bij suikervrije) met alle gevolgen van dien.” Stutgard stelt dat mensen daarnaast ook een lichte verslaving kunnen ontwikkelen (je niet kunnen concentreren zonder energiedranken). Er zitten wel veel b-vitamines in energiedranken die de gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Echter wordt het negatief effect van cafeïne en de suiker niet volledig hierdoor gecompenseerd, geeft hij aan. 

Onderzoek

In 2020 deed Tanya Tjok (FTeW) haar studieproject over energiedranken bij Ricky Stutgard. Haar studieproject was getiteld: “Effect van energiedranken al dan niet gemengd met alcohol op de gezondheid van de consument”. Ze enquêteerde 109 personen waarvan 19 niet ouder dan 18 jaar waren. Zeventien (63,1%)  gaven toe energiedranken te nuttigen. Van de 109 geënquêteerden waren 65 vrouwen en 44 mannen. Gevraagd werd hoe vaak men een energiedrank nuttigt. Zes (9.2%) vrouwen gaven aan “Als ik lust”, terwijl vier (6.2%) vrouwen zeiden “ Meerdere keren per week” een energiedrank te nuttigen. Van de 44 mannen gaven zes aan (13,6%) “ 1 keer per week”, terwijl 2 (4.5%) mannen zeiden “Meerdere keren per week”.

Sherida Gemin (MO-B Gymnastiek) studeerde vorig jaar (2020) af met het onderwerp: “Een onderzoek naar de invloed van energiedranken op sportprestaties van sporters in de sportscholen te Paramaribo”. Hierbij interviewde zij 60 sporters. Tien (16,7 %) sporters gaven aan dagelijks energiedranken te nuttigen. Negen (15,0%) zeiden “3 keren per week”, terwijl 7 sporters (11,7%) aan gaven dat zij “Wekelijks” energiedrankjes drinken. 

Verkoopverbod

“Hoeveel energiedranken jongeren onder de 18 jaar dagelijks dan wel wekelijks consumeren is nog niet onderzocht, maar het is denkbaar dat ze voornamelijk tijdens evenementen deze tot zich nemen. Ook is verwachtbaar dat sportende jongeren meer energiedranken nuttigen dan niet sportende leeftijdsgenoten”, zegt Stutgard. Om te voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar energiedrankjes kopen en gebruiken stelt Stutgard, dat er op dezelfde manier als roken ook een verkoopverbod moet komen voor energiedrankjes.

SK

error: Kopiëren mag niet!