Kunstenaar Rahied Abdoel maakt kunstwerk voor emir Dubai

Beeldend kunstenaar Rahied Abdoel heeft maandag op het Kabinet van de President een kunstwerk overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi. Het is de bedoeling dat het staatshoofd het werk naar Dubai meeneemt, wanneer hij 27 november het Suriname paviljoen op de Expo 2020 Dubai zal bezoeken.

De geste wordt geen deel van deze wereldbeurs, maar dient als cadeau van Suriname aan de emir van Dubai.

Abdoel, die voornamelijk met hout werkt, is geïnspireerd geraakt door het aanstaande bezoek van de presidentiele delegatie Suriname aan de wereldexpo. Hij is een meester in driedimensionale houtsnijwerken in Arabische kalligrafie, hetgeen uniek is in de Surinaamse kunst. 

Het kunstwerk is gemaakt van verschillende houtsoorten, namelijk walaba, pinus en soemaroeba. Het is een cirkelvormig reliëfwerk waarbij de geloofsbelijdenis van de islam driedimensionaal is uitgebeeld geflankeerd door paloeloe bloemen. De bloemen beelden de duurzaamheid van Surinames natuurlijke hulpbronnen en de schoonheid van het land uit. 

Behalve dit werkstuk had Abdoel ook voor president Santokhi een gelijksoortig kunstwerk, waarvan het reliëf een portret van Mahatma Gandhi voorstelt.

Het staatshoofd toonde zich meer dan verrast met het cadeau voor de emir van Dubai en was net zo onder de indruk van beide kunstwerken. De kunstenaar was tevreden met de reactie van het staatshoofd. “Waardering voor kunstwerk is het allerbelangrijkste”, zei hij.

error: Kopiëren mag niet!