Paramacaanse held krijgt feitelijke overhandiging onderscheiding voor rol Wan Pipel

Portalli Tjappa is de eerste Paramacaner op het witte doek. Hiervoor wordt vandaag zijn onderscheiding uit 2018 aan hem overgedragen door de stichting Ajawde. De nu 88-jarige, schitterde in de iconische film Wan Pipel uit 1976 als bootsman, naast de legendarische Roy en diens vader.

Geerdson vanTholl, adviseur van stichting Ajawde, geeft aan dat de organisatie erachter kwam, dat Tjappa wel is gedecoreerd in 2018, maar dat de feitelijke overhandiging nog niet heeft plaatsgevonden.

“Het is 45 jaar terug dat de film in première ging”, merkt de adviseur op. De stichting wil het moment van decoratie van Tjappa benutten om hem ook te eren voor zijn aandeel in het positief naar buiten brengen van de marroncultuur. “Als vergeten held was het de bedoeling dat Tjappa in 2018 zou worden gedecoreerd. Maar, men was hem vergeten”. laat VanTholl weten. “We zijn daar een maand geleden achter gekomen en zouden hem weer voordragen.” Zover hoefde het niet te komen aangezien VanTholl vorige maand werd opgeroepen om de medaille en oorkonde in ontvangst te nemen. “We gaan hem formeel de decoratie overdragen aangezien enkele andere spelers eerder al zijn gedecoreerd.”

In het kader van 25 november merkt VanTholl op, dat Tjappa heeft bijgedragen aan de eenwording van Suriname door zijn deelname in de film. De legendarische Paramacaner Tjappa vertelde eerder het een enorme eer te vinden in een film te hebben meegespeeld waar 45 jaar later nog steeds over wordt gesproken. Tjappa is door de onderscheiding nu Grootmeester van de Ere Orde van de Gele Ster.

RB

error: Kopiëren mag niet!