Verhoging brandstofprijs zit er aan te komen

Alles wijst erop dat de pompprijs van brandstof opnieuw verhoogd zal worden. Dit heeft te maken met de prijsontwikkelingen van ruwe olie op de wereldmarkt. Een vat Brent ruwe olie noteerde gisteren op de wereldmarkt een prijs van US$ 79,71. De afgelopen 3 tot 4 weken vertoonde de prijs van een vat ruwe olie een dalende trend, omdat grote landen als Japan, VS, China, Japan en Zuid-Korea miljoenen vaten van hun strategische oliereserves op de markt hebben gegooid om het hoofd te bieden tegen de stijgende olieprijzen.

De OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) heeft gedreigd acties hiertegen te zullen ondernemen door haar voorgenomen productieverhoging aan te houden. Ervaringen uit het verleden tonen aan, dat de OPEC er alles aan doet om de wereldmarktprijs van ruwe olie op een voor haar gunstige niveau te houden. De daling van de ruwe olieprijs in de afgelopen vier weken zal volgens deskundigen niet te lang kunnen aanhouden. Op 25 oktober noteerde de prijs van ruwe olie haar hoogste niveau, US$ 85,99 per vat.

Prijs ligt nog steeds hoger

De wereldmarktprijs van ruwe olie van US$ 79,71 gisteren is nog steeds substantieel hoger dan de prijs van US$ 72 in juli toen de Surinaamse regering de huidige pompprijzen van brandstof heeft aangepast. Op basis van de wereldmarktprijs toen is de werkelijke kostprijs voor een liter ongelode benzine SRD 18,45. Met de overheidssubsidie van SRD 2,50 per liter, komt de huidige pompprijs op SRD 15,95 voor ongelode benzine. Dit kost de overheid maandelijks tussen de SRD 60 tot SRD 70 miljoen. De oliemaatschappijen schieten dit bedrag de overheid maandelijks voor. De schuld bij de oliemaatschappijen was in de maand augustus al opgelopen naar ruim SRD 370 miljoen.

Gelet op de financiële positie van de overheid is de huidige situatie niet langer meer houdbaar. Het benzineverbruik in Suriname bedroeg vorige maand ruim 22 miljoen liter. Voor diesel was dat 33 miljoen liter. De pompprijs van brandstof wordt bepaald door de wereldmarktprijs van ruwe olie, importbelasting en de bedrijfswinstmarge van de oliemaatschappijen.

Gelet op de internationale prijsontwikkelingen van ruwe olie, is de aanpassing van de huidige pompprijzen van brandstof slechts een kwestie van tijd. 

SS    

error: Kopiëren mag niet!