Het zijn de slechste vruchten niet waaraan de insecten knagen

“Wij worden bij herhaling gebeten door criminelen. Het openlijk en gewelddadig wegnemen van hetgeen een ander toebehoort is aan het toenemen. Inklimmen, inbreken zijn aan de orde van de dag”, verzucht een ondernemer in Paramaribo.

Fufuruman yuru

“Enkele dagen terug wist een buurman te voorkomen, dat er middels inklimming via het dak werd ingebroken bij een groothandelsbedrijf. Het was 2 uur in de ochtend. Fufuruman yuru, de tijd waarin de mens het diepst slaapt. En dat weten de boeven maar al te goed. Maar in dit geval hebben zij er niet op gerekend dat iemand hun plan zou dwarsbomen.”

Waakzaamheid

“Een waakzame buurman die wakker was, zag een zevental manspersonen met een ladder sjouwen en dat midden in de nacht. De alarmbellen rinkelden. De politie en buren werden gebeld. Het lukte de politie om het misdrijf te voorkomen. Er zou zijn geschoten. Een van de boosdoeners is aangehouden. De overige bendeleden maakten zich uit de voeten”, aldus bekomen informatie van ondernemers in de omgeving, die wordt overspoeld door diefstal en inbraken. Alles wat los en vast zit wordt weggedragen.”

Wraakacties

Geen van de ondernemers wilde bij naam genoemd worden of dat er werd verwezen naar hun bedrijf. Foto’s maken van de omgeving zien zij ook niet graag. Er werd zelfs aangedrongen om de buurt niet te noemen. Dit uit vrees voor wraakacties. 

Hondsbrutaal

“De boeven zijn hondsbrutaal, de criminaliteit neemt toe en wordt harder. Zij deinzen voor niets terug.” De vraag of Dagblad Suriname de kastanjes uit het vuur moet halen en eventuele klappen opvangen werd beantwoord met: “Niemand is veilig. Het vindingrijke gespuis doet er van alles aan om aan hun trekken te komen en gaan over lijken.”

Yu mu de na ai

“Je kan niet waakzaam genoeg zijn, yu mu de na ai. Er wordt gedurende dag en nacht  geroofd, gestolen en ingebroken in de omgeving. Wij die er werken, diensten verlenen en handel drijven en in sommige gevallen wonen zijn door ervaring wijzer geworden en zijn alert. Maar, je hebt geen ogen genoeg om alles te zien en te voorkomen.”

Ogen en oren van de politie

“Gezegd wordt, dat de burgers de ogen en oren zijn van de politie. Misstanden en misdrijven moeten aangegeven worden. Er wordt kritiek geleverd op de politie. Alsof die haar taak niet naar behoren uitvoert. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden, dat de politie waar nodig ons te hulp schiet.  In het nabije verleden en de vorige week weer is door pompt optreden erger voorkomen. Het zijn de slechtste vruchten niet waaraan de insecten knagen”, aldus ondernemers die aan de lopende band worden benadeeld door de onderwereld.

HD

error: Kopiëren mag niet!