Internationale Mannendag: Niet veel van deze dag te merken in Suriname

Het was vrijdag Internationale Mannendag. Deze dag vindt ieder jaar op 19 november plaats en is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Deze dag is een tegenhanger van Internationale Vrouwendag op 8 maart. 

Waarschijnlijk wisten veel mannen in Suriname niet eens dat er een internationale mannendag bestond. Was er iets van deze dag in Suriname te merken? En zou er extra aandacht besteed moeten worden aan deze dag? De redactie van Dagblad Suriname vroeg dit aan enkele mannen. 

Viktor uit Beekhuizen, Paramaribo, zegt als reactie hierop: “Ik heb er niets van gemerkt. Wist niet eens van het bestaan ervan en ook niet waarom die dag in het leven is geroepen.” Viktor zegt dat men in Suriname geen extra aandacht hoeft te besteden aan deze dag. “Waarom extra aandacht besteden aan de man op maar een (1) dag? Wanneer houden al die internationale dagen op? Gaan we ook een internationale Baby Dag krijgen, of Internationale Oma en Opa dag? Immers, hebben die ook geen extra aandacht nodig? We moeten niet doorslaan met al die speciale dagen, ze zijn nu al niet meer in aantal bij te houden. Welke dag volgt? Als man heb ik die extra aandacht niet nodig. Ik krijg al aandacht genoeg van mijn eigen lieve vrouw en anderen. Overigens, ik zag zelfs dat de voorlichtingsdienst van de regering, de Communicatie Dienst Suriname, aandacht heeft besteed aan deze dag. Een regerings voorlichtingsdienst nota bene, het moet niet gekker worden, hebben ze niets beters te doen? Laat iedereen met bijna beide benen op de aarde blijven staan en op een normale wijze aandacht besteden aan mannen, vrouwen, opa’s en oma’s, baby’s, ooms en tantes, neven en nichten. Daar is echt geen speciale internationale dag voor nodig”, aldus Viktor.

Hendrik Ponimin geeft aan, dat hij ook nu pas hoort van deze dag. “Ik vind het goed, al was het alleen, omdat er Vrouwendag bestaat en Kinderdag. In Suriname worden mannen in het algemeen neergezet als onverantwoordelijk en kinderverwekkers zonder om te zien naar hun kinderen. Maar, er zijn ook heel veel mannen die alles doen om hun gezin gelukkig te te maken. Dan is het goed dat er een dag is om ook deze mannen te waarderen toch? Maar, elke dag is mannendag, vrouwendag, kinderdag, dierendag, etcetera. Zo kijk ik ernaar. Het is hoe je met elkaar omgaat als mens. Dat moet met liefde, respect en elkaar accepteren en verdragen. Voor velen moeilijk, maar het kan. Ja toch?”, zegt Hendrik.

Het doel van deze dag

Internationale Mannendag heeft als doel thema’s rond man-zijn onder de aandacht te brengen, zoals het onder de aandacht brengen van discriminatie van mannen, het verbeteren van de man-vrouw relatie, het bevorderen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen en het erkennen van positieve mannelijke bijdragen aan de samenleving, gemeenschap, familie, kinderzorg, huwelijk en het milieu. 

SK

error: Kopiëren mag niet!