Het blikje sardien en het huidige minimum “honger” loon van SRD 8,40

Alle uitleg op de televisie, de radio, in de kranten en op social media over tekorten of overschotten op de overheidsbegroting, productieverhoging, importinflatie, afroming van liquiditeiten en dat soort dingen interesseert de gewone burger weiniger dan men wel denkt. De burger snapt op haar eigen manier wel dat de economie in het land behoorlijk diep is weggezakt, en dat het haar bijvoorbeeld in vergelijking met het vorig jaar of de jaren daarvoor, meer moeite kost om tenminste 1 keer per dag warm eten op tafel te krijgen voor het gezin.

Neem bijvoorbeeld het blikje sardien in tomatensaus. Wat de iets oudere generatie onder ons nog onder de volksbenaming “Eerste Hulp” kende, en nu ook makkelijk “SEH bij honger” genoemd kan worden, is door alle inflatoire ontwikkelingen verworden tot een luxe product. Vooral voor de onderste lagen van de samenleving. Kostte zo’n blikje sardien 3 tot 4 jaar geleden nog rond de SRD 7 tot SRD 8, in de afgelopen periode is de prijs ervan een paar keren met flinke sprongen omhoog gegaan. Op de schappen in de winkels staat het nu voor een prijs van rond SRD 55.

De prijsontwikkeling van het blikje sardien is een goede weerspiegeling van de neergang van de economie. Niet alleen dat.., de burger voelt het dagelijks aan den lijve, en het doet pijn. Om het het in perspectief te brengen het volgende: het huidige mininum uurloon bedraagt SRD 8,40. Uitgaande van een 8 urige werkdag komt het minimum dagloon op SRD 67,20…dus net genoeg of juist nog net niet genoeg om een warm bordje rijst met sardien/aardappelen op tafel te brengen voor een gemiddeld gezin bestaande uit man, vrouw met 2 kinderen.  Ga er dan gevoeglijk van uit dat je ook niet elke dag rijst met sardien/aardappelen eet, dat je ook nog busgeld moet betalen voor de 2 schoolgaande kinderen en dat soort van andere noodzakelijke dingen…! Hoe moet men het nog in hemelsnaam redden met het huidig vastgestelde minimum “honger” uurloon van SRD 8,40 per uur.?

In het Tripartiet Overleg tussen de overheid, vakbeweging en bedrijfsleven is de verhoging van het minimum uurloon thans een heet hangijzer. Hopelijk dat partijen bij de besprekingen het blikje sardien in gedachten houden alvorens tot besluiten te komen.

SS

error: Kopiëren mag niet!