De avondklok lijkt te zijn ingeburgerd – Wie wil feesten doet dat toch, avondklok of niet

Ondanks alle kritische geluiden over het nut van de avondklok als instrument in de strijd tegen Covid-19, blijkt toch het merendeel van de samenleving geen problemen te hebben met de maatregel.

Velen in de samenleving twijfelen echter aan het nu ervan. Immers, wereldwijd hebben wetenschappers verklaard, dat niet is aan te tonen of een avondklok invloed heeft op het aantal Covid-positief geteste personen. Dat was onder andere de reden voor de Nederlandse regering eind april om te besluiten daar in januari ingestelde avondklok alweer op te heffen. In Suriname is de avondklok echter al, zonder onderbreking, sinds medio maart 2020 actief. 

De lokale gezondheidsautoriteiten hebben tot de dag van vandaag nooit een plausibele verklaring kunnen geven waarom zij zou vasthouden aan een avondklok. Gezegd werd en wordt, dat de avondklok als maatregel wordt gehandhaafd om (huis-)feesten, en dus samenscholingen, tegen te gaan. Maar, iedereen weet dat ondanks die avondklok, gewoon bijna wekelijks her en der huisfeesten worden gehouden. Bij het aantal dagelijkse besmettingen is ook niet door het ministerie van Volksgezondheid aan te geven dat er een verband is onder andere met huisfeesten.

Alle kritiek op de avondklok ten spijt, blijkt vrijdag uit een poll op de website van Dagblad Suriname, dat veel mensen geen moeite hebben met die maatregel. In die poll is de vraag gesteld: Is het geen tijd om de avondklok af te schaffen? Tot vrijdagmiddag drie uur hadden 915 personen hun stem uitgebracht. 508 stemmers, 56%, vindt dat de avondklok gehandhaafd moet worden. 44% (407 stemmen) is van mening, dat de avondklok kan worden afgeschaft.

De uitkomst van de poll geeft te denken. Kennelijk heeft het merendeel van de samenleving geen moeite met de avondklok. Het lijkt er op, dat de avondklok wellicht is ingeburgerd. Veel mensen lijken gewend te zijn geraakt aan de avondklok en hun dagelijkse leven erop te hebben ingesteld. En, zoals eerder gesteld, wie wil feesten doet dat toch wel, avondklok of geen avondklok.

PK

error: Kopiëren mag niet!