Padvinders op de fiets tegen klimaatverandering

De padvinders van de pater Anton Donicie en St. Clemens groep hebben in samenwerking met Peperpot Nature Park een fietstocht georganiseerd. In het kader van klimaatbestrijding hebben de padvinders kennis en vaardigheden in het bos aangeleerd.

De 30 fietsers hebben vanuit Latour kennis gemaakt met de natuur in het district Commewijne. Tijdens het programma hebben de padvinders leren observeren en anders leren kijken naar ons prachtig bos, vertelt Wilgo Koster namens de pater Anton Donicie groep. Vlinders waarnemen, de rol van de bij in de natuur ontdekken en in modder zoeken naar pieren, behoorden tot de activiteiten. Koster licht toe, dat deze vormen van spelen nagenoeg niet meer voorkomt. “Daarom vonden velen de gevonden pieren griezelig.” 

Een mooi onderdeel in het park is het platform hoog tussen het bos om naar de verschillende vogels te kijken. Elke padvinder probeerde vanuit hun uitzicht drie verschillende vogels te fotograferen en te herkennen. “Dit lukte niet helemaal”, merkt Koster op. Een ander onderdeel was ook voor velen een nieuwe ervaring, namelijk het fietsen in of ‘kajakken’ door het bos. Dit bleek zwaarder dan gedacht.

“Het is een niet alledaagse gebeurtenis”, licht Koster toe. “Het verschil is wel, dat je in het bos niet hoeft te letten op het verkeer, maar moet letten op de dieren.” Ook het stil zijn en luisteren kwam aan de orde. Daarnaast was het herkennen van de pootsoorten van de dieren onderdeel van de leerrijke activiteit. De padvinders zien terug op een geslaagde fietstocht en hebben kunnen leren, dat ook op de fiets leuke activiteiten mogelijk zijn in het kader van het strijden tegen klimaatverandering.

RB

error: Kopiëren mag niet!