OM, politie, GBB en anderen geïnformeerd over hoe delen jaguar en ocelot te herkennen

Conservation International Suriname (CI-S)/Panthera heeft maandag in samenwerking met het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer een workshop /training gehouden in het Lalla Rookh-gebouw in Paramaribo voor personeel van onder andere het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Suriname, het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) over hoe lichaamsdelen van katachtigen te identificeren, ofwel hoe herken je bijvoorbeeld een jaguartand of klauw of de huid van een ocelot.

Volgens een medewerkster van CI-S/Panthera tegenover Dagblad Suriname, is er een mooie coalitie nu tussen alle nationale en internationale non-gouvernementele organisaties en overheid in Suriname om samen tegen de illegale handel in jaguars te vechten. Met betrekking tot de onlangs op de website TikTok verschenen beelden van drie mannen die poseren met een dode jaguar ergens in Suriname, laat de medewerkster weten, dat deze kwestie is opgepakt door de dierenrechtenorganisatie International Fund for Animal Welfare (IFAW), die directe connectie heeft met de leiding van social media bedrijven en dus ook met TikTok. De intentie is dat de beelden van TikTok verwijderd worden.

Een van de aanwezigen bij de workshop was Dr. Bart Harmsen van Panthera. Panthera is een internationale organisatie die zich inzet voor de bescherming van katschatigen wereldwijd, waaronder de jaguar op het Latijns-Amerikaans continent. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York, VS. Harmsen, verbonden aan de Universiteit van Belize in Belmopan, is Panthera’s Jaguar Research Fellow in Belize. Door zijn Ph.D. programma aan de Universiteit van Southampton, kreeg Bart de kans om Jaguar Ecology te studeren in het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary in Belize – ’s werelds eerste jaguarreservaat gecreëerd door Panthera’s CEO en president, Dr. Alan Rabinowitz. Na het behalen van zijn doctoraat, woonde Bart vijf jaar in het Cockscomb Basin Reserve, waar hij werkte als de Belizean Jaguar Program Country Coordinator. In zijn huidige functie werkt hij samen met Becci Foster, Panthera’s Jaguar Program Coordinator in Belize, en onderzoekt hij de verspreiding en het gebruik van landschappen in Meso-Amerika door de jaguar en andere zoogdieren.

Panthera over de jaguar in Suriname

De redactie van Dagblad Suriname benaderde Harmsen, die slechts een paar dagen in het land is, om te vernemen wat hij vindt van de situatie rond de jaguar en zijn beschermde status in Suriname.

Harmsen: “We weten niet veel over de jaguar in Suriname, omdat er weinig systematisch onderzoek heeft plaatsgevonden in het land. Klein beetje op Brownsberg en in sommige andere delen, maar het is zo weinig dat we weinig kunnen zeggen over totale aantallen. We hopen nu dat er op een gestructureerde wijze onderzoek gedaan kan worden en een nationaal plan kan worden ingesteld waarbij organisaties samenwerken en data bijeen brengen.”

“Systematisch de kaart van Suriname afwerken”

“Bijvoorbeeld in Belize hebben we data samengebracht en zien we dat jaguars tussen twee survey gebieden bewegen (zelfde individu door twee onderzoeksgroepen ontdekt). Dit zegt iets over afstanden die ze afleggen en hoe ver ze reizen. Dit is belangrijke informatie en geeft uiteindelijk een beter beeld over het totaal. Meer surveys op strategische plekken. Hierin moeten ngo’s en organisaties beter samenwerken en we moeten hier als natuurbeschermers de hand in eigen boezem steken, dat als we dit niet doen… we een gedeelte van het probleem zijn. Er is altijd het probleem van eigen belang, bescherming van eigen personeel etcetera, maar we moeten structuren van samenwerking creëren die dit overstijgen. Als we op deze manier systematisch de kaart van Suriname wat meer kunnen afwerken. krijgen we ook een beter beeld van illegale activiteit – als je er niet bent dan weet je het niet. Hiermee is het creëren van een netwerk, onder toezicht van een grotere instantie als de regering altijd erg belangrijk.”

“Jaguar in Suriname leeft vooral in een aaneengesloten gebied”

Harmsen vindt “het mooie van Suriname dat corridors (gebieden waar jaguars zich van een gebied naar een ander gebied kunnen bewegen) nog niet echt belangrijk zijn”. Alles is nog met elkaar verbonden in Suriname. Het zal best zo zijn, dat kleine stukjes aan de kust hier en daar versnipperen, maar dat is nog niet op de schaal zoals in Midden Amerika waar het ene deel echt van het andere gescheiden is door agrarische monoculturen van vele tientallen vierkante kilometers. Suriname heeft dit nog niet. Dit betekent dat ik me nog geen zorgen hierover maak.”

“Suriname verkopen als een jaguar succes land”

De jaguar-deskundige maakt zich nog niet echt zorgen over de mate van handel in jaguardelen in Suriname. “Ik weet ook dat er handel is…, maar er is een onbereikbaar midden van het land waar jaguars nog veilig zijn. Er is nog genoeg kerngebied dat zorgen over jaguars in Suriname nog maar aan het begin hoeven te staan. Wat ik nu hoop is, dat we Suriname in bijvoorbeeld Nederland als een jaguar succes land kunnen verkopen. Dat jaguars fondsen binnen brengt. Dat Surinaamse jaguar onderzoekers naar boven komen, omdat hier betaalde banen in zijn. Nederland zou en kan hierin helpen.”

“Suriname doet het goed”

Het is aldus Harmsen “erg belangrijk om de jaguar strongholds, zoals Suriname te behouden”. “Deze strongholds zijn zeker sterk, omdat de buren Guyana en Frans Guyana ook nog zoveel bos hebben en alles nog verbonden is. Natuurlijk zijn er problemen en wordt het conflict tussen mensen en jaguars met elke ontginning groter, maar zolang er een kern is, goudmijnen niet over het hele landschap verspreid zijn, doet Suriname het voor mij goed. Dat betekent niet, dat we niet kritisch moeten zijn, maar we moeten ook het land belonen waar het nodig is. De status van het meest beboste land van de wereld betekent wel iets.”

PK

error: Kopiëren mag niet!