Nog altijd zorgen rondom vliegveld Zorg en Hoop

Er heersen nog altijd grote zorgen rond vliegveld Zorg en Hoop, de luchthaven dwars door het zuiden van Paramaribo. De luchthaven is essentieel voor de verbinding van en naar de stad en vooral het binnenland, maar de hulpdiensten beschikken niet over het juiste materieel. Ook de kerosineopslag rondom bewoond gebied leidt tot onrust. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Op Zorg en Hoop zijn genoeg knelpunten. Naast de kerosineopslag vliegen de toestellen laag dwars boven woonbuurten en schoolcomplexen. 

Geen beveiliging 

Onlangs meldde lokale media, dat criminelen getracht hebben om een Cessna 210 te stelen op het vliegveld te Zorg en Hoop. Er is geen security guard meer aanwezig op het vliegveld, de aanwezige slagboom functioneert ook niet, terwijl het vliegveld behoort tot een gecontroleerd gebied. Gezien er geen beveiliging is hebben criminelen vrij spel op dit vliegveld. Suriname heeft geen vliegtuig radar installatie, dit werd ook bevestigd door verschillende ondernemers. Zij zeggen, dat alle landen, inclusief onze buurlanden, voorzien zijn van een radarsysteem, waar je duidelijk op de website van “flight tracking” kan zien, waar vliegtuigen zijn. “ Alleen Suriname heeft geen radarsysteem om te kunnen nagaan waar onze vliegtuigen naar toe vliegen en niemand doet er wat aan, om het systeem wakker te schudden. Dit geeft criminelen de gelegenheid, hun activiteiten straffeloos te ontplooien, want er is toch geen controle stelde een ondernemer tegenover De West. Dit probleem bracht de overige problemen bij de luchthaven wederom in de schijnwerpers. Door de jaren heen blijkt er echter niets te zijn veranderd. 

Belang vliegveld

Sinds 1952 is er naast de internationale luchthaven Johan Adolf Pengel, 45 kilometer ten zuiden van hoofdstad Paramaribo, een tweede luchthaven: Zorg en Hoop. Het kleine vliegveld ligt in de dichtbevolkte buurt Zorg en Hoop. Een handvol luchtvaartmaatschappijen zijn actief, zoals Blue Wing Airlines en Gum Air, die vooral vluchten naar airstrips bij dorpjes in het binnenland uitvoeren. Ook zijn er lijnvluchten naar buurlanden Guyana, Frans-Guyana en Brazilië. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van kleine Cessna’s en tweemotorige  Twin Otter vliegtuigen. De vluchten worden uitgevoerd vanaf de enige start- en landingsbaan op Zorg en Hoop. De verwachting is dat het aantal vluchten de komende jaren fors zal toenemen, vanwege de belangrijke olievondsten voor de kust. Buitenlandse oliemaatschappijen maken al veelvuldig gebruik van Zorg en Hoop om personeel te vervoeren naar boorschepen voor de kust. Rondom het vliegveld wordt er aardig bijgebouwd door bedrijven. 

Brandalarm

Vliegveld Zorg en Hoop voldoet echter al jaren niet meer aan de minimale internationale standaarden voor brandveiligheid. Daarnaast is er nauwelijks sprake van onderhoud en beveiliging. Enkele brandweerlieden sloegen eind januari vorig jaar weer alarm, nadat ze dat medio april 2019 ook al tevergeefs deden, omdat ze al zeker drie jaar geen blusvoertuig hebben, niet iedereen over brandweerkleding en schoeisel beschikt en van enige bijscholing of training geen sprake is. Het opstijgen en landen van vliegtuigen gebeurt zonder bijstand van de brandweer. Ook controleert de brandweer al geruime tijd niet meer wat voor vrachtvliegtuigen vervoeren. Bekend is bijvoorbeeld, dat vanwege goudmijnbouw in het binnenland gasflessen, brandstof en vloeistoffen voor de goudwinning worden vervoerd in het luchtruim boven bewoonde gebieden in de omgeving van het vliegveld.

Ontploffingsgevaar

De problemen rond het vliegveld Zorg en Hoop kwamen in de eerste week van 2013 ook in het nieuws. Bewoners van een straat direct naast het vliegveld maakten zich ernstig zorgen over het mogelijke ontploffingsgevaar in hun buurt, vanwege de kerosine opslagtanks van een luchtvaartmaatschappij. De tanks bevinden zich weliswaar op het terrein van het vliegveld, maar pal naast de weg, in het zicht van woningen. Al jaren wordt vliegtuigbrandstof op die plek opgeslagen. Wat de bewoners echter bezorgd maakte was, dat in november 2012 nog een opslagplaats werd gebouwd die duizenden liters brandstof voor een langere periode kan opslaan. Begin 2020 zijn langs het vliegveld appartementen gebouwd nabij drie opslagtanks voor vliegtuigbrandstof, die samen 300.000 liter kunnen bevatten. Brand- en ontploffingsgevaar loeren volgens omwonenden iedere dag om de hoek. De situatie op en rond Zorg en Hoop is na vele jaren van klagen door vooral de brandweer nog steeds niet veilig. 

De verantwoordelijke autoriteiten lijken de vele problemen al vele jaren te negeren. Ook wordt op vragen van Dagblad Suriname geen duidelijke reactie gegeven. De telefoontjes blijven onbeantwoord of de autoriteiten zijn niet binnen, is vaak te horen. 

SAM

error: Kopiëren mag niet!