Inheemsen Beneden Marowijne kampen met drinkwater problemen

“Wat heb je aan buizen zonder water?”

De ondervoorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS, die tevens voorzitter is van de Kaliña en Lokono Inheemsen Beneden Marowijne (KLIM), kapitein Jona Gunters, merkt op dat zaken met de overheid momenteel stroef verlopen. 

Een van de problemen te Moengo en Albina is het drinkwaterprobleem. “Dat is nog steeds hetzelfde.” De kapitein zegt, dat de gemeenschap daarom op zoek is naar een eigen waterbron en installatie voor de dorpen. Dit probleem speelt zich af in het noorden van Albina, vanaf Marijkedorp tot Erowarte. “De waterdruk naar het gebied wordt met regelmaat afgebroken.” De precieze oorzaak is niet bekend bij de gemeenschap. Wel zegt Gunters. dat er een bron door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is aangeboord voordat verder zaken werden gedaan met de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM. De gemeenschap wil van deze bron gebruik maken. “We willen goed drinkwater voor langere duur. Duurzaamheid is belangrijk”, zegt Gunters aan Dagblad Suriname.

De gebieden zijn al aangesloten op het leidingnet, maar de waarnemend voorzitter van de VIDS vraagt wat je hebt aan alleen de buizen. “Wat heb je aan buizen zonder water?” Bovendien, zo stelt Gunters, ontvangen de mensen elke maand een SWM-rekening om te betalen. Hij vraagt zich af waarvoor je dan betaalt. “We betalen, maar er komt niet genoeg water.”

Alfonsdorp

Ook ondervoorzitter van de KLIM Margriet Biswane en dorpshoofd van Alfonsdorp laat weten, dat het waterprobleem serieus is. “Het waterprobleem is ook in Alfonsdorp, Bigi Ston en op Galibi, hoewel dat onder een ander ressort valt.” Zij zegt schoon drinkwater te ontberen. Een schrijven is gericht aan de directie van de SWM, ook telefonisch. “Want het gaat om een gecertificeerd bedrijf”, zegt Biswane. Zij ziet als oplossing dat hun eigen waterbronnen worden gebruikt. “Als er een probleem is op Albina laten zij ons dan weghalen van die waterdistributielijn en ons op onze eigen bron plaatsen”, merkt Biswane op. Voorzover dat al zou zijn gebeurd stelt zij nog niets te hebben gemerkt.

Kapitein Biswane zegt, dat de distributielijn oud is en is overgenomen van een rehabilitatie watervoorziening project. “Het is tijd dat de regering deze buizen gaat vervangen.” Zij noemt het water ongezond. “Water is onmisbaar, het is een must, je hebt het 1×24 uur nodig en wij zijn kinderen van het land, ongeacht waar van Suriname we wonen, we moeten als Surinamers behandeld worden en verdienen geen stiefmoederlijke behandeling”, benadrukt Biswane scherp.

Dorpen hebben goed en schoon drinkwater nodig. omdat ook vanuit de dorpen nieuwe kaders nodig zijn die later moeten meehelpen om het land verder op te bouwen, laat de kapitein weten. “Water is een mensenrecht en dat mag ons niet worden ontnomen.” Biswane licht ook toe, dat de bereidheid van de mensen om hun rekening op tijd te betalen afneemt wanneer zij niet op tijd water of vervuild water krijgen. “Bovendien krijg ik als kapitein ervan langs, omdat ik het probleem niet help oplossen”, verduidelijkt zij de situatie. Zij hoopt daarom dat hierin snel verandering komt. Dagblad Suriname nam contact op met de directie van SWM, maar een reactie bleef vooralsnog uit.

RB

error: Kopiëren mag niet!