Afrika’s aan Islamitische Staat gelinkte Allied Democratic Forces met wortels in Oeganda

De Allied Democratic Forces (ADF) is een opstandige groep met Oegandese wortels die momenteel actief is in de bergen van de oostelijke Democratische Republiek Congo (DRC).

De ADF werd in 1995 opgericht door Tabliq-moslims en niet-moslimrebellen om te vechten tegen de Oegandese president Yoweri Museveni en zijn regime.

Tegen het begin van de jaren 2000, ernstig verzwakt door de strijdkrachten van Museveni, waren ADF-aanvallen in Oeganda beperkt. In 2005 lanceerde het Congolese leger de eerste van vele operaties tegen de ADF. Er zouden er nog veel meer volgen, waardoor de focus van de ADF verschuift van het raken van Oeganda naar het verdedigen tegen DRC-aanvallen.

In 2013, tegen de achtergrond van een andere intensieve operatie van het Congolese leger, kwam de ADF opnieuw op gang met een reeks bloedbaden in de Congolese provincie Noord-Kivu. Tijdens een tegenoperatie van het Congolese leger vluchtte ADF-leider Jamil Mukulu naar Tanzania.

Seka Musa Baluku, de onderbevelhebber van Mukulu en de politiek commissaris van de ADF, werd de leider tijdens zijn afwezigheid. De door Baluku geleide ADF voerde haar aanvallen op burgers dramatisch uit. Tegelijkertijd probeerde het achter de schermen aansluiting te vinden bij de zogenaamde Islamitische Staat (IS) en zich aan te sluiten bij de wereldwijde jihadistische beweging.

De arrestatie van Waleed Ahmed Zein, een Keniaanse staatsburger en financiële facilitator van IS, in juli 2018 onthulde dat hij meer dan $ 150.000 had overgemaakt aan terroristische groeperingen, waaronder de ADF.

Maar pas in april 2019 erkende IS zijn activiteiten in Congo en kondigde de “Central Africa Province” (ISCAP) van IS aan.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, heeft ISCAP sinds januari 2021 ongeveer 200 burgers gedood en bijna 40.000 anderen ontheemd in Beni.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: