Taiwan zet een geavanceerde F16-straaljager in

Taiwan heeft de meest geavanceerde versie van de F-16 straaljager in zijn luchtmacht ingezet, terwijl het zelfbestuurde eiland zijn verdedigingscapaciteiten opvoert in het licht van aanhoudende dreigingen van China, dat beweert dat het land deel uitmaakt van zijn territorium.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen heeft donderdag 64 verbeterde F-16V-straaljagers in gebruik genomen op een luchtmachtbasis in Chiayi. Het vliegtuig maakt deel uit van de in totaal 141 F-16 A/B-jets van Taiwan, een ouder model uit de jaren ’90 dat volgens persbureau Associated Press (AP) tegen eind 2023 volledig zal worden uitgerust.

Tsai zei, dat het upgradeproject de kracht van de samenwerking van Taiwan met de Amerikaanse defensie-industrie laat zien. Het komt op een moment, dat de status van het eiland een belangrijk spanningspunt is geworden in de relatie tussen de VS en China.

Beijing heeft zijn dreiging opgevoerd door regelmatig straaljagers in gevechtsformaties naar de bufferzone van Taiwan ten zuidwesten van het eiland te sturen, samen met missies op langere afstand naar de westelijke Stille Oceaan, aldus AP.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: