Robotics Team Suriname rondt FIRST Global Challenge 2021 succesvol af


Het Robotics Team van Suriname heeft in totaal 47 punten gescoord op de ‘For Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST) Global Challenge 2021 (FGC2021). 

Dit plaatst Suriname wederom in de top 50 met in totaal 7 punten voor de Technical Challenges (waaronder 4 robot bouwopdrachten: drivetrain, robotarm, launcher en climber), 17 punten voor de Solutions Challenge (educatie thema), 11 punten voor Talks/Training sessions, 2 extra punten en 10 punten voor Social Media Challenges op de Leadership Board. De winnaars van de 13 weken durende FGC2021 zijn de allianties: VS/Zimbabwe (plek 1), Filippijnen/Tunesië (plek2) en Canada/Griekenland (plek 3). 

Dit jaar heeft stichting Young Help Suriname (YHS) de 2 jongste deelnemers afgevaardigd, de 14-jarige Aryan Sewdin en Gyan Doerdjan, die samen met Eleanor Lokhai (18), Eve Djojodikromo (17), Keith Atmodimedjo (18) en Youri Karijopawiro (18) het 2021FGC robotics team vormen. 

De mentors Shayant Sital, Ayan Jhagroe, Lesley Uiterloo, Joel Naarendorp, Anjessa Linger, Seth Tjokrodimedjo, Jesús Betancourt (Mexico) maken ook deel uit van het officieel 2021 FGC Suriname Robotics Team met Ashna Mahepal als Team manager/mentor.

Het was voor het voorbereidingstraject een uitdagend jaar met extra veiligheidsmaatregelen en lockdowns die de traditionele planning hebben beïnvloed, meldt YHS. Desondanks hebben de studenten de wil en moed opgebracht om zich te committeren aan de FGC2021. Het risico om in tijdnood te geraken was in sterkere mate aanwezig, aangezien de Robot kits ook dit jaar geïmporteerd en ingeklaard moesten worden alsook de risico van afmeldingen vanwege mogelijke besmettingen met als gevolg lager participatie of zelfs volledige afmelding. 

Moeilijke keuzes moesten gemaakt worden welke 2021FGC opdrachten wel aan te gaan en welke niet en hoe die het eindresultaat zou kunnen beïnvloeden voor Suriname. De stichting en het robotics team hebben zich echter weerbaar opgesteld, zich snel aangepast aan de omstandigheden om continuïteit van deelname te garanderen en zo optimaal mogelijk te participeren met de middelen ter beschikking en de ondersteuning van de supporters van Robotics Team Suriname.

De redelijk goede prestaties (zie YHS website) van de afgelopen jaren (Washington (2017), Mexico (2018), Dubai (2019), 2020 virtueel) vormden een uitdaging op zich om de kwaliteit van participatie te behouden. Het team vorig jaar had bijvoorbeeld de ondersteuning van president Chandrikapersad Santokhi, middels een videoboodschap, die het land extra positieve blootstelling heeft opgeleverd binnen de communicatie van de 170+ deelnemende landen. 

Ondanks de Covid-uitdagingen heeft ons team met uitzondering van 1 challenge (CubeSat Prototype, waarbij een lancering van componenten in de onderste atmosfeer moest plaatsvinden) alle andere componenten van FGC2021 afgerond.

Het doel van de deelname en het lokaal traject is nog steeds om elk jaar nieuwe jongeren te inspireren en kennis te doen maken met de ruime mogelijkheden van STEM – Science, Technology, Engineering & Mathematics, middels robotics applicatie in internationale samenwerkingsverband alsook blootlegging aan meer persoonlijke ontwikkelingskansen. Studenten leren niet alleen de mechanische-, elektrische-, programmeerbare – en operationele kant van robotics maar m.n. ook het belang van teamwork (lokaal en in alliantie met een team in een ander land), communicatie, planning/deadlines en doen vooral de ervaring op om hun land als jonge rolmodellen te mogen representeren tussen meer dan 170+ deelnemende landen. 

De ervaring van de afgelopen 5 jaren heeft uitgewezen, dat deelnemers van de FGCs of van een de FGC voorbereidende lokale trajecten, vaak aangestoken zijn om deel te nemen aan ook andere STEM gerelateerde en extra persoonlijke ontwikkelingsactiviteiten in Suriname en in het buitenland. Dit versterkte zelfvertrouwen en geloof in het ondernemenvan stappen is onderdeel van het traject, welke ertoe moet leiden, dat onze jongeren in verhoogde mate de aanwezige kansen durven aangrijpen en tegelijk ook leren teruggeven aan hun gemeenschap. 

Samen met de overige deelnemende landen draagt Suriname door het FGC traject op lange termijn bij aan het verlichten van het geprojecteerde tekort aan STEM/technisch opgeleide personen in de nabije toekomst – Wij helpen bouwen aan een fundament geleid door onze missie ‘’To Inspire, Empower, Impact and Change – … towards Shaping a Sustainable Economy’’. 

YHS bedankt een ieder die dit traject ondersteunt.

Robotics Team Suriname

error: Kopiëren mag niet!