Surinaams erfgoed staat er niet fraai bij

Aan Dagblad werd gevraagd om een ‘mooi’ artikel te wijden aan ‘World Heritage locations in Suriname.’ Helaas valt er weinig moois te melden. Desgevraagd werd van meerdere zijde te kennen gegeven, dat het een trieste situatie is. “Er is geen reden om te jubelen op 16 november, de dag waarop de Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) van de Verenigde Naties is opgericht in 1945.”

Weinig cultureel besef

Publieke opinie: “De Unesco stimuleert de bescherming van werelderfgoed. Het werelderfgoed-comité is daarmee belast. Er is een werelderfgoedlijst samengesteld waarop onder andere de historische binnenstad van Paramaribo prijkt. Er wordt in Suriname echter bitter weinig gedaan aan het behoud, het conserveren van historische gebouwen, monumenten, natuurparken, reservaten. Ook culturele waarden worden in de steek gelaten. En ga zo maar door. Het Openluchtmuseum Nieuw-Amsterdam is een schoolvoorbeeld van het weinig historisch-, en cultureel besef in Suriname.

Nationale schande

Gewezen lid van De Nationale Assemblee en voorzitter van Stichting Wan Betre Kawna: “Commewijne is een toeristische trekpleister. Het Openluchtmuseum staat daarbij centraal. Het genereert inkomsten voor de horeca- en andere sectoren. Het maakt Kawna levendig. Het museum is een nationale schande geworden. Op de eerste plaats wijs ik een beschuldigende vinger naar de overheid. Achtereenvolgende regeringen hebben willens en wetens het museum van de nodige middelen onthouden. Er is een jarenlange achterstand in de uitkering van subsidie.”

Het museum vergaat

“Het lijkt alsof de regering wat betreft het museumwezen van toeten nog blazen weet. Het enige onderhoud van het museum houdt het zo nu en dan maaien van het. Bomen en planten vragen om voortdurend onderhoud. De bomen beladen met parasieten zijn ziek. Ze zijn aan het dood gaan. Niet alleen de natuur en het milieu van het museum laat te wensen over. De bezittingen en het exhibitiemateriaal zijn ook aan het vergaan. Wie zijn, waar zijn de deskundigen, de specialisten, de restaurateurs die die de bezittingen in goede staat moeten houden. Ik vraag mij af of zulke mensen nog bestaan in Suriname.”

Particuliere stichting

Buurtbewoner van het museum: “De overheid stelt zich op het standpunt, dat het Openluchtmuseum een particuliere stichting is die haar boontjes niet weet te doppen. De overheid komt in met subsidie, hoe schraal die ook is. Het is de Stichting Openluchtmuseum die moet zorgdragen, dat zaken lopen.”

Best onderhouden plaats

“De overheid heeft Fort Nieuw-Amsterdam toegekend aan een stichting. Het districtscommissariaat is binnen het fort gevestigd. De omgeving van het commissariaat is de best onderhouden plek in Commewijne. In feite zou het meer dan 10 hectaren groot museumterrein net zo mooi moeten bloeien. De regering en het commissariaat als haar werk arm zou daarvoor zorg moeten dragen.”HD

error: Kopiëren mag niet!