Directeur Volksgezondheid: “Outbreak Management Team adviseert iedere keer voor een nationale vrije dag”

In de samenleving heerst veel ruis deze dagen rond de vraag of op 25 november, de viering van 46 jaar staatkundige onafhankelijkheid, nu wel of niet een total lockdown geldt. Immers, het ministerie van Defensie heeft onlangs al aangekondigd, dat er een defilé en een parade zullen worden gehouden en dat inmiddels de deelnemende gewapende machten al aan het oefenen zijn. Daartoe zijn afgelopen weekend wegomleidingen aangekondigd.

Maar, had de regering niet bekend gemaakt, dat dit jaar op alle nationale feest- en vrije dagen een total lockdown geldt? Het was minister Amar Ramdin van Volksgezondheid die op 9 mei dit jaar zei, dat “de Surinaamse overheid heeft besloten dat er op alle aanstaande nationale feestdagen sprake zal zijn van een total lockdown.”

“Het defilé en de parade zullen zeker doorgaan, met of zonder publiek”

Zijn directeur (van Volksgezondheid), Rakesh Gajadhar Sukul, zegt nu echter in reactie tegen de redactie van Dagblad Suriname, dat het Outbreak Management Team elke keer “een advies” geeft “voor elke nationale vrije dag”. “Dus dit volgt nog”, aldus de directeur. “Het defilé en de parade zullen zeker doorgaan. Met of zonder publiek.”

Maar, dat lijkt een vreemde redenering, immers alle achter ons liggende nationale vrije (feest-) dagen gold een total lockdown en geen enkele keer is het Outbreak Management Team in beeld geweest met een advies.

Kortom, de hele gang van zaken rond 25 november roept vragen op. De samenleving, het bedrijfsleven, kleine ondernemers, horeca, hosselaars, etcetera willen uiteraard graag op tijd weten waar zij aan toe zijn. Zij willen niet bij wijze van spreken een dag vantevoren pas geïnformeerd worden over de status van 25 november: een total lockdown of niet.

Minister Krishna Mathoera van Defensie was, vooralsnog, niet bereikbaar voor een reactie.

PK

error: Kopiëren mag niet!