Gedrag naar de huisdieren is erger geworden – “Mensen kunnen niet eens voor zichzelf zorgen”

Lydia Wittenberg is geen onbekende in de Surinaamse samenleving wanneer het gaat om de zorg voor de verwaarloosde hond of kat. Honden en katten verzorgen doet zij al jaren. Het leverde haar in 2015 de titel ‘dierenvriend van het jaar’ op, een erkenning namens de Paramaribo Zoo voor burgers die zich onbaatzuchtig inzetten voor dieren.

Wittenberg is nog altijd voortvarend bezig en biedt mensen die met vakantie willen aan om voor hun huisdier te zorgen. Zelf vangt de dierenvriend geen honden op, dat is anders met katten waarvoor zij een speciaal ingerichte binnenruimte heeft. De honden van de vakantiegangers worden op hun eigen terrein verzorgd. Een kleine vergoeding is niet bestemd voor Wittenberg zelf maar voor het kunnen verzorgen van zwerfhonden en katten. De dieren zonder baasje hebben op die manier toegang tot de dierenarts, dankzij Wittenberg. “De gedumpte dieren worden met het verdiende geld gesteriliseerd of gecastreerd”, licht Wittenberg toe. Op deze manier heeft Wittenberg een gesloten systeem bedacht waarbij dieren worden verzorgd tegen vergoeding en dieren zonder eigenaar geholpen kunnen worden dankzij deze opbrengsten.

Vorige week vrijdag was het alweer raak, mensen vonden een nest van 8 puppies op het terrein van een ministerie en brachten deze naar Wittenberg. “De moeder wordt dan gesteriliseerd en weer teruggeplaatst.” Voor de puppies zoekt Wittenberg een baasje zodra deze 8 weken oud zijn. Voeding voor dieren is niet goedkoop anno 2021. Gelukkig zijn er donateurs vanuit het bedrijfsleven, ook burgers houden de goede intenties van Wittenberg in leven. Nodig zijn elke maand 4 zakken van 25 kilo hondenvoer van SRD 790 per stuk en 4 zakken rijst van 20 kilo. Vis en vlees maken het plaatje compleet.

Erger

Ondanks de ondersteuning merkt Wittenberg op dat door Covid-19 het gedrag van mensen naar de huisdieren toe erger is geworden. “Mensen verliezen hun werk waardoor zij op een bepaald moment niet eens voor zichzelf kunnen zorgen, laat staan voor dieren”, alarmeert Wittenberg. Zij rept over het fenomeen, dat mensen hun dieren op straat loslaten. Deze situatie groeit vaak uit tot een last voor de buurt. “Sommige mensen stellen het tot het uiterste uit en wachten totdat de hond helemaal uitgemergeld is”, laat zij weten. Wittenberg benadrukt, dat zij elke dag wordt benaderd door eigenaren van dieren die haar smeken om de dieren op te vangen. “Dit is nog de groep die de moeite neemt om opvang te zoeken anderen dumpen hun dieren”, stelt zij.

Pups in de rivier

Tot grote schrik van een medewerker van een ‘beerputlediger’ bij het lossen van de tankinhoud in de Surinamerivier stuitte deze op een nest puppies. De pups waren in de rivier gedumpt. De medewerker bedacht zich geen moment en probeerde het nest met puppies te redden. Voor 2 pups kwam de hulp op tijd, voor de rest was het helaas net te laat. De pups, ‘Suri’ en ‘River’ (zie foto) genaamd, zijn inmiddels 5 maanden oud en verkeren in goede gezondheid, laat Wittenberg weten. Zij geeft als advies het volgende mee: “Mensen moeten goed nadenken voordat zij dieren nemen want je huisdier is je familie. Laat de dieren steriliseren of castreren om het probleem van dumpen te voorkomen.”

RB

error: Kopiëren mag niet!