Hoestschaamte door Covid-19 virus

Door de snelle verspreiding van het Covid-19 virus hebben steeds meer mensen last van hoestschaamte. Zodra men hoest of niest denkt men al gauw dat de persoon besmet is met het virus. Mensen met hoestschaamte hebben het gevoel dat personen in hun omgeving het hun kwalijk nemen als ze in het openbaar hoesten en zo mogelijk virussen verspreiden. Ze schamen zich en zijn bang dat anderen denken dat ze zich onverantwoord gedragen. 

Helaas kun je soms helemaal niets doen aan een hoest- of niesbui. Het zou je praktisch overal kunnen overkomen, bijvoorbeeld wanneer je in de rij staat bij een supermarkt.

Stephen die vaak genoeg nies- en hoestbuien krijgt geeft aan, dat de oorzaak daarvan meestal een allergische reactie is, ook geeft hij te kennen dat hij chronisch verkouden is. “Als ik begin te niezen of hoesten, kijken mensen me met geërgerde of angstige blikken aan. Ook heb ik gemerkt dat ze zo ver mogelijk van me proberen te staan, ondanks dat ik een mondkapje op heb. Maar ik schaam me niet hoor, maar niet een ieder is hetzelfde. Anderen zouden zich wel schamen. Me hoest- of niesbui op dat moment onderdrukken zou me helemaal niet goed doen.” 

Zoals in het geval van Stephen hoeft een hoestbui niet te betekenen dat iemand besmet is met het virus er talloze redenen zijn voor een hoest.  Ook het normale griepvirus, zorgt voor een hoest, al lijkt die niet meer te bestaan. Zou een schaamtegevoel dan terecht zijn? Alles wordt nu gekoppeld aan Covid, wat heel lastig kan zijn. Die denkwijze zal in de samenleving ook niet gauw verdwijnen, zolang covid nog bestaat…

SK

error: Kopiëren mag niet!