“Deze regering komt en meent een toverheld bij de SLM binnen te brengen”

Vorige week maakte de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, bij monde van haat algemeen directeur Paul de Haan bekend, dat toch weer een vliegtuig geleased gaat worden, een Airbus A330 voor het uitvoeren van de vluchten tussen Paramaribo en Schiphol. Het tweedehands toestel moet medio december worden geleverd aan de Surinaamse luchtvaartmaatschappij, zo wist luchtvaartnieuws.nl te berichten.

Er was in eerste instantie sprake van het overnemen van een oud-KLM-toestel, maar nu zou zijn gekozen om een toestel te leasen/huren dat voorheen bij Virgin Australia vloog. Het gaat om een A330-200, die in Australische dienst 275 stoelen telde. De Airbus staat op dit moment in Istanbul, Turkije, voor onderhoud.

De SLM heeft geen eigen vliegtuigen meer, nadat de laatste toestellen door een leasemaatschappij op de luchthaven van Miami, Florida (VS), aan de ketting werden gelegd vanwege betalingsachterstanden bij de SLM.

Het oud-NDP Assembleelid Rashied Doekhie uit tegenover Dagblad Suriname forse kritiek op de algemeen directeur van de SLM, Paul de Haan en het door hem ingezette beleid om onder andere weer een vliegtuig te gaan huren ofwel leasen. Het begint Doekhie allemaal zelfs de keel uit te hangen.

Toverheld

Doekhie: “Dat ding van de SLM begint een ieder de keel uit te hangen. Sinds jaar en dag hoor je, dat de SLM uit de rode cijfers moet, SLM dit, SLM dat, directeuren komen en directeuren gaan. Maar, ze blijven vliegtuigen leasen. En, de vorige directeuren hebben geleased, ze hebben hun best gedaan, zeker meneer Robby Lachmising heeft goed werk gedaan, maar hij heeft ook geleased. En, eigenlijk is dat niet de oplossing. Deze regering komt, en men meent om een toverheld, een geweldige kenner van de luchtvaart binnen te brengen en hij ontvangt, naar zeggen, SRD 300.000 per maand. Hij is al enkele maanden, bijkans een jaar, zo niet langer, bezig en niets en niets gebeurt er.”

“Met komst De Haan gingen de kippetjes minder of kleinere eieren produceren”

Volgens Doekhie doet Paul de Haan “hetzelfde wat de SLM en vorige directeuren al 20, 30 en 40 jaren doen, namelijk het leasen van vliegtuigen”. 

“Er werd gezegd, dat met de komst van de heer De Haan de SLM geholpen zou worden. Maar, sinds de komst van De Haan gingen de kippetjes, namelijk de SLM, minder of kleinere eieren produceren. Het werd nog erger. De Haan heeft niets gedaan. De Haan gaat en doet hetzelfde wat een ieder voor hem al heeft gedaan, leasen en leasen. Dus, je least een vliegtuig, je verdient geld en je levert het voor de leasemaatschappij.”

“De Haan weet geen sodemieter van vliegtuigzaken en de luchtvaart”

“Kijk wat er met het vorige vliegtuig is gebeurd. Hij was al directeur, het vliegtuig was geleased, maar hij heeft niet kunnen klaarspelen om dan de schulden te betalen, de huurpenningen, van dat vliegtuig. Wat hij gaat doen? Hij rent naar een andere maatschappij, ze huren en leasen een ander en wie zegt mij, dat hij dat gaat kunnen bolwerken? Bijna drie maanden later leggen ze hem weer aan de ketting en dan heb je de problemen. Want wij dachten dat de heer De Haan iets wist, maar laat me zeggen, hij mag ook vertrekken hoor. Hij heeft niets in zich. Hij weet geen sodemieter van vliegtuigzaken en de luchtvaart.”

“Wat doe je met 1.000, 1.500 werknemers, terwijl je nauwelijks 100 nodig hebt”

Volgens Doekhie had De Haan het bedrijf gezond moeten maken en geen vliegtuigen gaan leasen. “Het bedrijf gezond maken is iets anders dan vliegtuigen gaan leasen. Je moest daar het overtollig personeel naar huis sturen, je moet het mes erin durven zetten. Dat was de bedoeling, een reorganisatie. Wat doe je met 1.000, 1.500 werknemers, terwijl je nauwelijks 100 nodig hebt? Dus, het geld dat het vliegtuig gaat verdienen, gaat weer naar de mensen, de goede niet te na gesproken, maar weer naar de nietsnutters. Zij die niets presteren. Wat doe je met zoveel mensen daar? Je hebt ze niet nodig. Stuur ze allemaal stuk voor stuk weg, dan heb je wat gedaan. Dan ga je geld besparen. Kantoren proberen te sluiten die niet nodig zijn, van grotere kantoren naar kleinere, minder airco’s, minder dit, minder dat, dat moeten ze doen. Maar, hij leased en hij zet hetzelfde, dan hadden we een kleuter kunnen nemen van een van de scholen van Para en daar gezet en dan hadden we betere resultaten.”

“Er moet een plan komen, een andere luchtvaartmaatschappij”

“De Haan moet zijn biezen pakken en opsodemieteren en er moet een plan komen”, aldus Doekhie. “Wat doen we met dat mooie geweldige vliegtuig, het is niet van ons, je verdient niet voor de SLM, je verdient voor die leasemaatschappij en die hele habbekrats en een groot deel gaat naar jou als directeur en de rest gaat naar een paar patjakkers die niets uitvoeren en zo gaat alles naar de klippen. En als ze willen staken, laat ze staken.”

“Die flauwekul van leasen gaat niet werken”

Het voormalig Assembleelid uit Nickerie vindt, dat de Staat gewoon naast de SLM gewoon een andere luchtvaartmaatschappij in het leven moet roepen met andere regels en wetten. “En hij heeft nauwelijks vijftig mensen in dienst en dan ga je zien hoe die gaat bloeien. Dus die flauwekul van leasen, dat gaat niet werken. Wat gaat werken is het mes daar in zetten en 90 procent van die lui daar wegsturen die teren als een luis op een zeer hoofd.”

PK

error: Kopiëren mag niet!