Zelf je zeep maken bespaart geld en is gezond

Je eigen zeep maken is mogelijk nu Claudette Liefden-Egers Jedally’s Cosmetics deze technieken wil delen met de samenleving. Liefden-Egers noemt alvast enkele voordelen van een ‘home grown’ zeep:

“Het is snel gemaakt”, verklaart ze. Met een beperkte hoeveelheid ingrediënten is het een gemakkelijk te leren proces. Bovendien laten eigen zepen een vetlaagje op het lichaam achter als je boters toevoegt, vertelt de Cosmetica eigenaresse. “Daardoor blijft je huid gehydrateerd en ouderdomsverschijnselen treden minder snel op.” Een ander voordeel dat zij aanhaalt is het besparen van geld op de lange termijn terwijl je met je eigen zeep ook geld kan verdienen. “Je kan er inkomsten mee genereren als jouw producten worden aangeboden aan vrienden, familie en klanten.”

Liefden-Egers runt al 19 jaren een haar- en schoonheidssalon tevens Opleidings Instituut.  “Verder ben ik gespecialiseerd in het vervaardigen van natuurlijke cosmetica en het behandelen van klanten met haar- en huidproblemen.” 

Als tricholoog bestudeert zij het haar en de hoofdhuid om informatie te geven over aandoeningen van het haar en de hoofdhuid, waarbij ook de verzorging van het haar en de hoofdhuid aan bod komt.

Het idee om zeep zelf te maken ontstond, omdat zij graag eigen producten wilde gebruiken voor de haarproblemen van de klanten.  

Nadat haar tweede zoon een uitslag kreeg op zijn lichaam wist zij het zeker. “Hij had een allergie waardoor milde natuurlijke producten aangeschaft moesten worden.”

Liefden-Egers zegt dat niets van de huidarts aansloeg. 

“Ik ben verpleegkundige geweest dus ben bekend met medicijnen die ik kocht en dagelijks insmeerde. Echter zonder resultaat.”

Haar opleiding in New York zou de doorslag geven. “Bij de afronding van mijn opleiding tot cosmetica producent moest ik een product vervaardigen dat nagenoeg niet op de markt was. Ik wist zeker dat ik met onze grondstoffen een geweldig product kon vervaardigen voor mijn zoon.” 

Liefden-Egers gebruikte oliën uit het binnenland, klei, kruiden en plantenaftreksel om een zeep te maken.  De basis van de zeep was neem. En het sloeg aan. De jeuk en puistjes verdwenen binnen 3 dagen. Zo is de eerste Jedally’s neem lijn ontstaan in Suriname. “Ik had nooit eerder zeep gemaakt. Maar, met begeleiding van mijn docent om formules te snappen lukte het gauw”, vertelt Liefden-Egers enthousiast.

Zij merkt op, dat het maken van je eigen zeep als voordeel heeft dat je weet wat je op je lichaam smeert. “Meestal letten we op wat we eten, maar het is ook belangrijk om zuinig op onze huid te zijn. Als jij je eigen zeep maakt kunnen er waardevolle grondstoffen aan worden toegevoegd zoals boters en plantaardige oliën”, licht zij verder toe. 

De zeepmaakster wijst erop, dat veel zepen massaproductie zijn die kunnen zorgen voor een droge huid en ontstekingen.

Over de zeepproductie van Suriname zegt Liefden-Egers, dat zij nog niet vindt dat wij  voldoende zeep maken. “En vooral nu met de uitbraak van Corona moeten we meer dan ooit de handen wassen.” Op 10 december wordt een cursus harde en vloeibare zeep gegeven. “De aanmeldingen zijn boven verwachting en we moeten nu nog een dag inplannen”, zegt zij tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!