“Bijna overal zie je borden te huur, te koop of for sale”

“Je ziet nu veel borden met te huur, te koop of for sale. Vele dromen van mensen zijn vernietigd en anderen hebben moeite gemaakt hun hoofd boven water te houden. Maar, het is nog steeds moeilijk”, zegt Malty in gesprek met Dagblad Suriname. Zij is ook iemand die haar business moest stoppen en het pand moest verlaten dat zij huurde. “Ik kon die druk niet meer aan. Ik moet nog zoveel betalingen voldoen, werknemers betalen en mijn voorraad blijven vullen, hoe doe je dat met bijna geen klanten”, vraagt Malty zich af.

“Ik heb mijn dromen van een eigen zaak moeten laten gaan en weer klein moeten starten. Ik probeer de vaste klanten van huis uit nog te helpen met enkele spullen die ik heb. Maar, ik ga ook een andere oplossing moeten bedenken. Ik woon alleen met mijn moeder en zoontje. Iedere keer mensen daar te accepteren is ook riskant en het is ook een grote afstand die de klant moet afleggen om geholpen te worden.” Malty doet haar, nagel en kleren en is de enige kostwinner in huis. “Op mijn moeder haar AOV reken ik helemaal niet, is haar geld en zij moet ervan genieten. Ze heeft 37 jaren voor mij gezorgd en nu is het beurt.”

Met behulp van een vriendin hoopt Malty een ruimte te bouwen. “Het is niet bij mij op het erf en dat is een grote kans. Of ik ga een erf moeten zoeken in de stad om daar te starten of ik moet mijn dromen laten gaan en werken met wat nu werkt. Er loopt heel wat door mijn verstand, zoveel vragen en halve oplossingen. Ik woon in Commewijne en helemaal een straat binnen, dus daar kan je geen business opzetten.” Malty bleef namelijk in de stad, maar begint te bouwen op het erf dat zij van haar moeder kreeg. Een paar jaren terug ging alles goed voor haar, maar een paar maanden na de start van de nieuwe regering en het virus liep alles fout.

“Het leek alsof het kleine ondernemers niet werd gegund iets te doen. Ik zie het misschien fout, maar het is heel opvallend hoe alles loopt. En ik ben niet de enige. Het resultaat staat bij alle borden en panden waar te huur, te koop of for sale staat. Ik ga toch blijven vechten en hoop dat anderen hun dromen niet opgeven. Er komt wel een oplossing, misschien niet nu, maar in de loop van de tijd zeker wel. Blijf vechten, dromen en werken maar een betere toekomst. Je gaat in het leven moeilijker tijden mee moeten maken en dat is een test om te kijken hoe sterk je bent.”

TM

error: Kopiëren mag niet!