Blamage voor Oranje: 0-2 voorsprong weggegeven aan Montenegro, 2-2

Een kopbal van invaller Nikola Vujnovic van Montenegro zette Oranje zaterdagavond compleet voor schut in stadion Pod Goricom, een roestig oostblokstadionnetje in het centrum van Podgorica: 2-2. Op onbegrijpelijk amateuristische wijze gaf het Nederlands elftal een comfortabele 0-2 voorsprong weg, in een handvol minuten tijd, zo schrijft het AD.

De zeker lijkende kwalificatie voor het WK in Qatar komt daarmee opeens onder grote druk te staan. Komende dinsdag in een lege Kuip moet het minimaal gelijkspelen tegen concurrent Noorwegen, dat eerder op de avond nog de winst liet liggen tegen Letland (0-0). Vol ongeloof stapten bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers van het veld.

Al vanaf de eerste minuut maakte Oranje in Montenegro een ongeïnspireerde en bij vlagen ongeconcentreerde indruk. Tegen een ultradefensieve tegenstander waren de ruimtes klein, het veld in Podgorica was moeilijk bespeelbaar, maar het Nederlands elftal wekte voor rust al geen moment de indruk dat de WK-kwalificatie voor het grijpen lag.

Dat het met een 0-1 voorsprong ging rusten, dankte het niet in de laatste plaats aan scheidsrechter Carlos Del Cerro Grande. De Spanjaard wees na 23 minuten opeens naar de stip, na een lichte overtreding van Marko Jankovic op de rand van het strafschopgebied, beantwoord met een theatrale val van Davy Klaassen. Memphis Depay omarmde het cadeautje dankbaar en schoot de penalty feilloos raak.

Na rust was het spel in eerste instantie iets beter, in elk geval in organisatorisch opzicht. Wederom Memphis leek de wedstrijd al na 54 minuten te beslissen, deze keer met een knappe goal achter het standbeen, na een lage voorzet van Dumfries.

Geroutineerd dacht Oranje de wedstrijd uit te spelen, maar invaller Ilija Vujnovic bracht de spanning vanuit het niets terug: 1-2. Nederland wankelde, het publiek brulde de thuisploeg naar voren. In de slotminuten ging het helemaal mis, toen Daley Blind zich compleet liet verrassen door een andere Montenegrijnse invaller, Vujnovic: 2-2.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: