Verhoogde drempelkosten SEH bij AZP niet warm ontvangen

Dat vanaf 1 november patiënten die zich bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) aanmelden nu SRD 300 in plaats van SRD 50 moeten betalen voor drempelkosten, verklaarde de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, onlangs door te stellen dat de kosten lang laag zijn gehouden.

Een andere reden welke de minister aanvoerde is, dat mensen vaak naar de poli gaan voor niet dringende zaken vanwege de laagdrempeligheid. Veel personen zouden naar de SEH gaan voor een second opinion terwijl anderen de zorg hard nodig hebben. Voor de tariefsverhoging betaalden verzekerden SRD 50 en particulieren SRD 100. 

De verhoging heeft tot veel heftige reacties geleid binnen de gemeenschap. Burgers reageren in het algemeen over de verschillende verhogingen die gelijktijdig worden doorgevoerd.

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, is het niet eens met de lezing van de minister. “De overheid moet juist meer mogelijkheden creëren voor de mensen om de gezondheidszorg op niveau te houden.” Alleyne: “Als land moet ervoor gezorgd worden dat het volk gezond blijft.” Hij noemt de verhoging van de drempelkosten “verschrikkelijk”.

De voorzitter van de Consumentenkring heeft moeite met zaken die marktconform worden aangepast van de ene op de andere dag. “Het volk moet begeleid worden voordat zaken op marktconform niveau veranderen”, licht hij toe. Alleyne zegt, dat de klachten sinds 1 november binnenstromen. Hij ziet als mogelijke oplossing dat de procedure bij de huisartsen juist in deze moeilijke tijd gemakkelijker wordt gemaakt. “Dat is momenteel niet het geval. Veelal worden mensen bij het raam geholpen waardoor mensen zo lang mogelijk wachten om naar hun huisarts te gaan. En in het ergste geval hebben zij geen andere keus en gaan dan naar de spoedeisende hulp”, aldus Alleyne.

RB

error: Kopiëren mag niet!