Alleen volledig gevaccineerde mensen krijgen vanaf december toegang tot Guyana

Covid-situatie haast vergelijkbaar in buurland 

De Guyanese minister van Volksgezondheid, Dr. Frank Anthony (zie foto), heeft aangegeven dat na november alleen volledig gevaccineerde passagiers Guyana mogen binnenkomen. “Na eind november zal het mandaat volledig worden uitgevoerd. Dus, alleen als je volledig gevaccineerd bent word je toegelaten. Dus mensen hebben de kans om zich aan de regels te houden en als ze dat eenmaal doen, kunnen ze vrij reizen.”

Conform de bijgewerkte Covid-19-richtlijnen voor november mogen alleen volledig gevaccineerde personen Guyana binnenkomen. Maar er zijn bezwaren van delen van de samenleving, die vroegen om volledig te worden gevaccineerd.

Sterftecijfer verlagen

De Guyanese minister Anthony zei, dat de regering beseft, dat veel Guyanezen niet meer naar Guyana zouden kunnen terugkeren en heeft het beleid daarom tot eind november opgeheven.

“De uitdaging toen we dat deden, was dat we heel snel ontdekten dat er enkele Guyanezen zijn die slechts één van de doses hebben toegediend gekregen en sommigen van hen hebben de dosis verkregen en zijn naar het buitenland gereisd en om terug te keren naar het land zou dat probleem hebben veroorzaakt. We hebben ze dus een beperkte periode gegeven waarbinnen ze, als ze maar één dosis hebben gekregen, tot eind november de tijd hebben om terug te keren naar Guyana.”

Hij dringt er bij de bevolking op aan zich te laten vaccineren, omdat dit de infectie- en sterftecijfers zal verlagen.

Situatie vergelijkbaar, meer doden in Suriname

Het Guyanese ministerie van Volksgezondheid heeft vrijdag nog drie Covid-19-sterfgevallen gemeld, samen met 64 nieuwe gevallen. Er zijn in Guyana 36.305 bevestigde gevallen van Covid-19 en 951 doden gemeld aan de WHO, World Health Organization. Het dashboard toonde ook 2.505 actieve gevallen en 14 patiënten op de Covid-19 ICU. In Suriname  zijn 1.126 mensen overleden aan Covid-19. Per 5 november zijn in totaal 634.491 vaccin doses toegediend. Dat is genoeg om ongeveer 41% van de bevolking van het land te hebben ingeënt.

SAM

error: Kopiëren mag niet!