Kersverse ambassadeurs Turkije en Dominicaanse Republiek al op bezoek bij minister Walden

Ambassadeur Wellington Bencosme van de Dominicaanse Republiek en ambassadrice Bengü Yigitguden van Turkije, beide met hun residentie te Port of Spain (Trinidad & Tobago), hebben dinsdag al – maandag boden ze hun geloofsbrieven aan president Chandrikapersad Snatokhi aan – een kennismakingsbezoek gebracht aan minister Saskia Walden van het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische innovatie (EZ).

De ambassadeur van Dominica was vergezeld door de Honorair Consul voor de Dominicaanse Republiek, . Edmundo Gill, en de ambassadeur van Turkije was vergezeld door Jim Bousaid, Honorair Consul van Turkije.

Samenwerkingsmogelijkheden

Tijdens de afzonderlijke bezoeken is besproken welke samenwerkingsmogelijk-heden er zijn tussen beide republieken en Suriname. Wat de Dominicaanse Republiek betreft kan er mogelijk samengewerkt worden op het gebied van de goudsector, houtverwerking, cocossector en medicinale planten.

Ten aanzien van Turkije, heeft de ambassadrice aangegeven dat “business to business” een beter effect heeft op het ontwikkelen van ondernemerschap.

Ook wil ze zich inzetten dat verschillende ministeries van Turkije en Suriname met elkaar in contact komen om verder van gedachten te wisselen over hun expertise.

Minister Saskia Walden vroeg onder andere aandacht voor de opkomende olie- en gasindustrie van het land en welke mogelijkheden er zijn voor het ontwikkelen van local content leveranciers. Verder wilde de bewindsvrouwe graag weten van beide landen, welke expertise ze hebben om te komen op een betere plaats op de Ease of Doing Business ranking.

Zowel de ambassadeur van de Dominicaanse Republiek als de ambassadrice van Turkije hebben unaniem aangegeven, dat het opzetten van een bedrijf in hun land heel gemakkelijk gaat. Binnen minimaal 2 tot 3 dagen kan men een bedrijf opzetten. Er worden “incentives” gegeven aan hun lokale ondernemers voor gezonde concurrentie. Beide ambassadeurs zien mogelijkheden tot samenwerking met Suriname en er liggen ook overeenkomsten, die getekend kunnen worden in het verschiet.

error: Kopiëren mag niet!