De ferme greep van president Poetin op het gas van Europa


De Russische president Vladimir Poetin beloofde Europa meer gas van de door de staat gecontroleerde gigant Gazprom, maar de gaslevering via de Russische Yamal-Europa-pijpleiding is slechts een tiende van normaal.

Eind oktober zei president Poetin, dat hij Gazprom had gevraagd om vanaf 8 november “geleidelijk” de gasstromen naar Europa op te voeren. Sinds 31 oktober zijn de Russische gasstromen via de Yamal-pijpleiding en het Oekraïense gastransportsysteem sterk gedaald of omgekeerd vanuit Duitsland oostwaarts naar Polen.

Als teken dat de gasleveringen niet beginnen, heeft Gazprom geen van de day-ahead-capaciteit geboekt die wordt aangeboden op de ingangspunten Sudzha en Sokhranovka op de grens tussen Rusland en Oekraïne. Ook Gazprom heeft geen verhoging gereserveerd bij het Mallnow-meetpunt in Duitsland. Daarnaast heeft de gasgigant naar verluidt nog geen extra capaciteit geboekt via Oekraïne of Polen tot en met de eerste drie kwartalen van 2022.

Poetin heeft de toekomstige leveringen van Gazprom gekoppeld aan een snelle Duitse certificering van Nord Stream 2, waarbij hij verklaart dat “als de Duitse regelgever morgen toestemming geeft voor leveringen, de leveringen van 17,5 miljard kubieke meter overmorgen zullen beginnen.”

Poetin heeft de Europese Commissie de schuld gegeven van de huidige energiecrisis door te zeggen, dat Europa een fout heeft gemaakt door het aandeel van langetermijndeals in de aardgashandel te verminderen en in plaats daarvan naar de spotmarkt te gaan, waar de prijzen tot recordhoogten zijn gestegen.

In de afgelopen tien jaar zijn de gasprijzen in de EU geleidelijk afgeweken van langetermijncontracten die verband houden met de olieprijs – de zogenaamde “olie-indexering” naar “gas-op-gas”-concurrentie op spotmarkten. De Title Transfer Facility (TTF) in Nederland heeft zich ontpopt als de meest liquide hub en relevante prijsbenchmark in de EU, en biedt handels- en hedgingopties aan een groeiend aantal handelaren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: