Vluchtelingencrisis verergert aan grens Polen en Wit-Rusland

Polen heeft gewaarschuwd voor een mogelijke “gewapende” escalatie aan de grens met Wit-Rusland, uit angst dat Minsk een confrontatie zal proberen uit te lokken terwijl honderden migranten proberen de EU binnen te komen.

Talloze migranten probeerden maandag de grens van Wit-Rusland naar Polen te bestormen, waarbij ze prikkeldraadomheiningen doorsneden en takken gebruikten om eroverheen te klimmen.

Het beleg escaleerde een crisis langs de oostgrens van de EU die al maanden aan het sudderen is.

Een woordvoerder van de Poolse regering zei dat 3.000 tot 4.000 migranten zich naast de Poolse grens aan de Wit-Russische kant bevonden.

Poolse grensfunctionarissen zeiden dat de grensovergang in Kuznica, in het noordoosten, dinsdag vroeg zal worden gesloten.

Polen, EU en NAVO beschuldigen Wit-Rusland van het orkestreren van de crisis als wraak voor westerse sancties over de autoritaire president Alexander Loekasjenko.

In Washington benadrukte de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, dat de VS “de politieke uitbuiting en dwang van kwetsbare mensen door het regime van Loekasjenko en de harteloze en onmenselijke facilitering door het regime van irreguliere migratiestromen over zijn grenzen krachtig veroordeelt”.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: