Politie krijgt bijstand van Defensie en 2 beveiligingsbedrijven om criminaliteit in te dammen

De samenleving werd afgelopen weekend verrast door de bekendmakingen, dat Defensie vier surveillancevoertuigen inzet ter ondersteuning van het Korps Politie Suriname in de strijd tegen criminaliteit en dat het ministerie van Justitie en Politie in het kader van diezelfde ‘strijd’ zelfs overgaat tot de inzet van twee particuliere beveiligingsbedrijven.

“Bescherming van elke Surinamer is ons dierbaar”

Defensie-ministerie Krishna Mathoera sprak de woorden “bescherming van elke Surinamer is ons dierbaar’. “Het doet ons elke keer pijn wanneer er ergens ingebroken wordt of iemand overvallen, mishandeld of beroofd wordt.” Volgens de bewindsvrouwe moeten door de zichtbaarheid van militairen op straat criminele activiteiten worden ontmoedigd. 

Met inzet paar extra surveillance auto’s kan criminaliteit niet worden teruggedrongen

Maar, kan het aantal overvallen, mishandelingen en berovingen werkelijk worden teruggedrongen door een paar extra surveillancevoertuigen in te zetten? De samenleving kent het antwoord: nee. Immers, in april trachtte de politie ook al met steun van derden het gevoel van veiligheid in de samenleving te vergroten. Daartoe werd  ondersteuning verkregen van het leger en van de Beveiliging- en Bijstandsdienst Suriname (BBS). Dat nu weer derden worden ingeschakeld om de politie te hulp te schieten lijkt er op te duiden, dat de aanpak van criminaliteit op deze wijze geen zoden aan de dijk zet en dat het wellicht tijd wordt voor een andere aanpak, een ander beleid.

Ad interim-minister van Justitie en Politie David Abiamofo, lanceerde praktisch op hetzelfde moment de uitbreiding van zogenaamde Preventieve Surveillances, in het kader van het Criminaliteitsurgentie Plan. Daartoe worden door het ministerie de twee particuliere beveiligingsbedrijven Professional Private Security NV en Inproser NV ingehuurd. 

“In het besef dat veiligheid begint met integriteit, vertrouwen en betrouwbaarheid, heeft het ministerie na onderzoek en screening en vooruitlopend op de wettelijke regulering van deze sector, gekozen voor deze twee bedrijven”, zo liet Abiamofo weten. Volgens de minister ad interim volgt de regering met grote bezorgdheid de situatie met betrekking tot de criminaliteit in het land. Het Criminaliteitsurgentie Plan moet een ondersteunende werking hebben naar het politiekorps en meer mogelijkheden bieden om het veiligheidsgevoel van de burger naar een hoger niveau te tillen.

Het plan behelst onder andere, dat in het hele land wordt overgegaan tot verhoging van het aantal surveillances, waardoor de zichtbaarheid van de politie en het overheidsgezag leidend moeten zijn. “Dit zal moeten resulteren in vertrouwen bij de burger en aspirant criminelen tot andere gedachten te brengen”, aldus het ministerie van Justitie en Politie. De reeds bestaande verhoogde surveillances in Groot-Paramaribo worden nu verder uitgebreid. De uitbreiding houdt in verruiming van het verzorgingsgebied en uitbreiding van de deelnemende partners. 

Schijnveiligheid gevoel creëren 

Natuurlijk vragen veel burgers zich af of de inzet van meer surveillances werkelijk gaat bijdragen aan het terugdringen van de criminaliteit. Heeft het niet meer weg van het creëren van een schijnveiligheid gevoel bij de burgers en zijn die paar extra voertuigen niet een druppel op een gloeiende plaat? Een bewoner van de buurt Beekhuizen/Abrabroki laat in een reactie tegen Dagblad Suriname weten, dat in zijn buurt zelden ook maar één politievoertuig is te zien. Zelfs niet tijdens de avondklok wanneer met regelmaat feesten in de buurt te horen zijn en er veel verkeer en mensen op de straten in de buurt is. Hij pleit voor de inzet van wijkagenten, in plaats van een burger buurtmanager. “Plak aan iedere buurt een voor iedereen bereikbare wijk- of buurtagent, die weet, ziet en voelt wat in de buurt speelt en de mensen daar ook enigszins kent en die telefonisch snel te bereiken is via onder andere WhatsApp.”

“Zodra een van die wagen is gepasseerd, komt de crimineel tevoorschijn”

Volgens de buurtbewoner is de inzet van een handjevol zogenoemde surveillancevoertuigen een vorm van schijnveiligheid. “Denken Defensie en Justitie en Politie werkelijk dat daarmee criminaliteit kan worden teruggedrongen? Zodra een van die wagens is gepasseerd, komt de crimineel tevoorschijn en slaat zijn slag toch. En, wees eerlijk, zet dat aantal voertuigen en het aantal particuliere beveiligers dat ook ingezet gaat worden, af tegen het aantal wijken en buurten die alleen Paramaribo al telt en dan heb ik het niet eens over dorpen als Lelydorp en Albina en de districten. Dan kan de conclusie toch niet anders zijn, dan dat het gaat om die bekende druppel op de gloeiende plaat.”

De redactie van Dagblad Suriname heeft de ministers Mathoera en Kenneth Amoksi van Justitie en Politie om een reactie gevraagd. Reacties zijn vooralsnog niet ontvangen.

PK

error: Kopiëren mag niet!