Jacht op de beschermde jaguar in Suriname gaat gewoon door

De jacht op de beschermde jaguar (Panthera onca) in Suriname blijkt nog steeds door te gaan, ondanks campagnes van onder andere het WWF Guianas, om een einde te brengen aan de jacht op deze bedreigde diersoort.

Dit weekend doken beelden op social media op van drie mannen die ergens in het binnenland trots poseren met een dode jaguar. De beelden zijn door een Surinaamse ‘artiest’ onder de naam ‘pplayboy05’ ongeveer een maand geleden geplaatst op het aan populariteit winnende TikTok (zie onderaan pagina de video). 

De beelden werden onder andere opgemerkt door de lokale organisaties Conservation International Suriname (CI-S) en de Surinaamse afdeling van de organisatie Panthera, welke organisatie zich wereldwijd inzet voor, de bescherming van, grote katachtigen en daartoe ook heel actief is op het Latijns-Amerikaans continent. 

Zij hebben inmiddels TikTok benaderd met het verzoek de beelden te verwijderen, maar de reactie van TikTok was: “We haven’t encountered any illegal activity or animal abuse” (“We hebben geen enkele illegale activiteit gezien of dierenmishandeling”). De beelden zijn dus nog steeds online. 

Onduidelijk is wat de mannen met de dode jaguar hebben gedaan, Bekend is echter, dat er internationaal een levendige illegale handel is in lichaamsdelen van de jaguar, vooral de botten, hoektanden en huid zijn gewild. In China worden die delen met name verwerkt voor medicinale doeleinden.

Natuurbeheer, onderdeel van ‘s Lands Bosbeheer, is ook over de beelden geïnformeerd, aldus een medewerkster van CI-S/Panthera tegenover Dagblad Suriname.

PK

error: Kopiëren mag niet!